Premiérovi Robertu Ficovi se podlamuje půda pod nohama. Ten zatím předčasné volby odmítl.

Most-Híd žádá předčasné volby co nejdříve. "Hlasovali jsme jednotně. Jestli dojde k dohodě o předčasných volbách, naši ministři zůstávají na svých místech," oznámil šéf strany Béla Bugár.

Protestní akce v Bratislavě
Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Opozici se podařilo nasbírat dostatečný počet podpisů na svolání mimořádné schůze Národní rady, ve které se bude projednávat Ficovo odvolání. Předseda parlamentu Andrej Danko (SNS) schůzi musí svolat do sedmi dnů.

Obměnu kabinetu nebo předčasné volby už minulý víkend navrhl prezident Andrej Kiska. S Ficem se ale shodnout nedokázal.

Ficovo odvolání prosazují i jeho další koaliční partneři SNS v čele s Andrejem Danko.

Dnes také oznámil rezignaci slovenský ministr vnitra a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer). 

Na Slovensku o víkendu probíhala utajovaná jednání o řešení politické krize, kterých se účastnil premiér Robert Fico a předseda koaliční strany Most-Híd Béla Bugár. 

Zleva: Robert Fico a Robert Kaliňák (oba Smer).
Fico je připravený k personálním změnám ve slovenské vládě

Desítky tisíc lidí předtím v pátek v ulicích měst volaly po odstoupení premiéra Roberta Fica i vyšetření vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Slovensko tak zažilo největší demonstrace od roku 1989. Protestních akcí si všimla i zahraniční média, některá dění přirovnala k sametové revoluci.

Demonstrace za nezávislé a důkladné vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové a za vznik nové a důvěryhodné vlády na Slovensku, 9. března 2018 u slovenského velvyslanectví v Praze.
Hněv, bezradnost a volání po změně, píše o slovenských protestech tisk