Otevření významné dopravní spojky se zúčastnil premiér Giuseppe Conte a prezident Sergio Mattarella, jenž se před ceremonií setkal s pozůstalými po obětech neštěstí. Pád předchozího mostu označil za "ránu, která se nezahojí", píše deník La Repubblica.

Rodinám 43 obětí neštěstí vadí, že nový most bude provozovat stejná společnost, která se starala o zřícenou stavbu. Právě zanedbaná péče se udává jako hlavní příčina neštěstí, píše agentura AP.

Bývalý španělský král Juan Carlos I. na snímku z 10. března 2018
Bývalý španělský král opouští zemi. Je vyšetřován kvůli finančnímu skandálu

"Naše mrtvé nám nic zpátky nevrátí. Doufáme ale, že po slavnostním otevření se pozornost obrátí zpět k probíhajícímu vyšetřování," uvedla Egle Possettiová, která stojí v čele sdružení pozůstalých.

Ze solidarity s rodinami obětí událost bojkotovali i hasiči, kteří po pádu mostu z trosek a pokroucené konstrukce vytahovali přeživší.

Prudká bouře 

Dřívější Morandiho most, postavený v polovině 60. let minulého století a pojmenovaný po svém autorovi Riccardu Morandim, stál na frekventované dálniční trase a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou riviérou. Jeho část se zřítila při prudké bouři 14. srpna 2018 a z výšky spadly tři desítky aut včetně českého kamionu, jehož řidič nehodu přežil.

Dnešního ceremoniálu zprovoznění nového mostu místo zříceného Morandiho se zúčastní mimo jiné italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte.
V italském Janově otevřou nový dálniční most. Nahradí ten zřícený

Nová téměř kilometr dlouhá konstrukce se pro dopravu otevře 5. srpna. Mostní silnice překlenuje ve výšce kolem 45 metrů řeku Polceveru a část přístavního města. Stavební dílo navrhl světoznámý architekt a janovský rodák Renzo Piano, který rovněž promluvil na dnešní ceremonii. Most nese jméno svatého Jiří (San Giorgio), patrona města Janova. Stavební práce naplno pokračovaly i během nejhorší fáze koronavirové pandemie, která si v Itálii vyžádala více než 35 tisíc životů.