Srbsko se v mrazech snaží šetřit a kvůli vysoké spotřebě elektrického proudu vyhlásilo na příští týden mimořádné pracovní volno, informovala dnes agentura DPA.

S nepřízní počasí se stále více potýká střední a jižní Itálie. V Římě od pátku takřka nepřetržitě sněží, takže na 3,5 milionu obyvatel metropole se již podruhé za týden musí vypořádat s dopravní chaosem. Podle agentury APA se dopravní síť zhroutila a uzavřen musel být mimo jiné římský obchvat.
Na římském mezinárodním letišti Fiumicino panuje zmatek, v pátek večer bylo zrušeno na dvacet letů a 2000 pasažérů muselo v terminálu přečkat noc. Pražské letiště prozatím počítá s více než hodinovým zpožděním u obou dnešních dopoledních linek z italské metropole.

Zpoždění hlásí i vlaky mezi římským letištěm a centrem města. Zčásti nefunguje ani regionální železnice. Starosta Gianni Alemanno vyzval spoluobčany, aby s auty vůbec nevyjížděli.

Do boje se sněhem na mnohým místech Apeninského poloostrova vyrazila armáda. Sněžilo i v jihoitalské Kalábrii. Obyvatelé ve středoitalské oblasti Abruzzo hlásí, že pozorují vyhladovělé vlky.

S těžkostmi se potýkají i italské supermarkety a zásobování, takže cena mnohých potravin roste. Od počátku mrazivé vlny muselo být zničeno již 100.000 tun zkaženého jídla, které se vůbec nedostalo na pulty obchodů.

Vyšší spotřebu energií v mrazech se rozhodla snížit srbská vláda, která v noci na dnešek rozhodla o vyhlášení mimořádného týdenního volna pro úředníky a zaměstnance státních podniků. Uzavřít provozy by měly i soukromé firmy. Uzavřeny, stejně jako tento týden, budou také školy a univerzity.
"Hovoříme o nebezpečí, že rozvodná síť spadne," vysvětlily srbské úřady pracovní volno. Vládě pode DPA usnadnil rozhodnutí o pracovní výluce i fakt, že země ve středu a ve čtvrtek slaví státní svátky, kdy se nepracuje.

Ve štýrské obci Knittelfeld dnes nad ránem zemřel 80letý senior. Nemocnici, kde se zotavoval z mozkové mrtvice, opustil v desetistupňovém mrazu jen v pyžamu a krátce nato zkolaboval a zemřel.