Izrael se teď snaží získat pro nejníže položené místo světa a naleziště vzácných minerálů status přírodního divu světa. Přitom ale bojuje s těžařskými firmami a snaží se, aby vstupní haly hotelů na jižním pobřeží nezaplavila voda a aby neodradila turisty, kteří se sem přijíždějí léčit, píše agentura AP.

"Jestliže nezasáhneme, budou hotelové haly do pěti či deseti let zaplaveny," tvrdí Alon Tal, který patří k vědeckému týmu pověřenému vládou najít řešení.

Mrtvé moře se dělí na severní a jižní kotlinu, přičemž každá z nich má hladinu v jiné výšce. V některých částech jsou od sebe zcela odděleny a leží i několik kilometrů daleko jedna od druhé. Zvyšování hladiny v jižní části proto neznamená totéž pro část severní.

Příčinou jejího stoupání na jihu je činnost průmyslových podniků. Chemičky zde vybudovaly odpařovací nádrže, z nichž získávají lukrativní minerály těžené z moře. Na dně těchto nádrží zůstávají po odpaření vody každoročně miliony tun soli a ta je příčinou toho, že se hladina vody každým rokem zvedne o 20 centimetrů.

Řešení za miliardy

Tal navrhl drahé řešení a získal pro ně podporu ministerstev ochrany životního prostředí a cestovního ruchu. Přišlo by na dvě miliardy dolarů (33,6 miliardy korun) a spočívá v odsekání nahromaděné soli a její přepravě do sekce se snižující se hladinou pomocí transportního pásu. Ministerstva chtějí, aby účet zaplatila izraelská těžařská firma Dead Sea Works.

Mrtvé moře, spojované s biblickou Sodomou a Gomorou, se táhne v délce 100 kilometrů Izraelem, západním břehem Jordánu a Jordánskem. Obsahuje minerály vyhledávané od starověku. Nachází se zde přírodní asfalt používaný k balzamování faraonů i soli a bahno, jež královna Kleopatra používala jako omlazovací přípravky.

Pro Izrael je Mrtvé moře cenným zdrojem příjmů z turistiky. Z loňských 3,45 milionu návštěvníků polovina zamířila právě sem a skoro 200.000 cizinců se ubytovalo ve 4000 hotelových pokojích na břehu moře. Je to lákadlo také pro Izraelce, z nichž loni sem přijel každý desátý. Příjmy z turistiky díky Mrtvému moři loni dosáhly 300 milionů dolarů.

Těžba surovin

Izraelci a také Jordánci z moře těží draselné soli a další minerály, které jsou vyváženy jako ceněná surovina pro výrobu hnojiv, kosmetiky, automobilů i počítačů. Než zahájili těžbu, hrozilo vyschnutí i jižní části moře. Dead Sea Works v 60. letech vyhloubila šestnáctikilometrový kanál, kterým začala přetékat voda ze severní části. Vznikla tak odpařovací nádrž, u níž leží většina izraelských hotelů a jejíž průzračně modrá voda je tak hustá, že se v ní nikdo nemůže utopit.

Pomalu stoupající hladina však začíná zalévat hotelové pláže. U jedné z nich jsou už napůl zaplaveny schody vedoucí k vodě a slunečník zabudovaný natrvalo na břehu je teď hluboko ve vodě.

Dead Sea Works je ochotna podílet se finančně na přesunu soli na sever, ale o svém podílu vyjednává. Ekologům se nezamlouvá, že podnik vydělává na úkor přírodního prostředí. Horizont jižní části moře tvoří tovární komíny, potrubí a zvedače a na hromadách bílé draselné soli popojíždějí traktory. Ředitelství poukazuje na to, že bez těžařů by hoteloví hosté neměli v čem plavat.

Na severu měsíční krajina

Pravým opakem je severní část. Tam voda ustupuje a písečné pláže se mění v měsíční krajinu. Pobřežní promenády, které kdysi končily u vody, teď vedou pustinou. U jednoho hotelu musí návštěvníky k vodě dovážet speciální vozítko.

Zde se jako řešení nabízí přivedení vody z Rudého moře. Světová banka posuzuje deset let starý návrh, který počítá s vybudováním kanálu dlouhého 160 kilometrů. Náklady by dosáhly 15 miliard dolarů, ale přírodní dopad zatím nikdo nezná.

Izraelská vláda nejnověji oznámila, že vyčlenila 2,5 milionu dolarů na kampaň, kterou chce Mrtvé moře prosadit mezi sedm nových divů světa. Oživilo by to celou oblast, povzbudilo cestovní ruch a také ochotu vzácné území chránit.

Čtěte také: Kanál spojí vysychající Mrtvé moře s mořem Rudým