O tom, že Mugabe s rezignací souhlasí, dnes informovaly hned dva vysoce postavené vládní zdroje, citované několika významnými agenturami včetně CNN. Mugabe údajně kývl na "obchod": "Já rezignuji a armáda mně a mé ženě zajistí imunitu." Nyní se však ukazuje, že už jednou popřená demise se skutečně nekoná. Prezident držený v domácím vězení údajně dovolil, aby si ústavní moc usurpovala jeho žena.

Vzhledem k ultimátu, které mu dala jeho vlastní strana, však parlament zítra přistoupí k projednání impeachmentu neboli odvolání. Požadavek zněl, aby Mugabe odstoupil nejpozději do pondělního poledne, což ovšem prezident neučinil, přestože - jak informovala televize CNN - už prý měl sepsaný návrh rezignačního dopisu.

Stanice BBS s odkazem na poslance Paula Mangawanu uvedla, že k odvolání by mohlo dojít ve středu.

Mugabe prý svolil, že odstoupí, v televizním projevu však rezignaci nezmínil

Král je mrtev…

Podle agentury DPA je už vybrán jeho nástupce, na němž se shoduje armáda i vládnoucí strana. Ve funkci prezidenta by měl diktátora nahradit bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa. Toho Mugabe 6. listopadu odvolal a vypověděl ze země, protože chtěl údajně uvolnit cestu k nástupnictví pro svou manželku, která předtím Mnangagwu obvinila z osnování převratu. 

Robert Mugabe se svou ženou Grace Mugabe.
Mugabe nás okouzlil, jen jsme od něj odstavili zločince, tvrdí zimbabwské velení

Právě Mnangawovo svržení však spustilo protiakci zimbabwských armádních velitelů, kteří si nástup ambiciózní Grace do nejvyšší funkce nepřáli. Minulou středu proto armáda při nekrvavém převratu internovala Mugabeho i jeho choť v domácím vězení a obsadila všechny důležité úřady. Armádní postup schválila jak zimbabwská vládní strana, tak obyvatelé Zimbabwe, kteří v sobotu vyšli v počtu desítek tisíc do ulic hlavního zimbabského města Harare demonstrovat za diktátorovu rezignaci.

Z dokumentu Robert Mugabe: život diktátora

Zdroj: Youtube