Raketa s tranzitním exoplanetárním výzkumným satelitem (TESS) odstartovala z mysu Cape Canaveral včera v 18:51 místního času. Start byl o dva dny posunut kvůli technické závadě kontrolního systému. Během několika minut, po vynesení do horní části atmosféry, se od horní části odělila nosná raketa a v pořádku přistála zpět na Zemi na mořské plošině u Floridy. Informovala o tom agentura Reuters.

Vesmírný teleskop TESS
Do vesmíru se chystá teleskop TESS. Nový lovec exoplanet

Muskova firma již dříve podnikla několik letů s NASA. Tentokrát je ale spolupráce unikátní, jelikož vesmírné plavidlo nese speciální dalekohled NASA.

Plavidlo vyráží do kosmu s velkým očekáváním. Naváže na práci svého předchůdce, Keplerovův teleskop, kterému dochází palivo. Keplerův teleskop za posledních 20 let objevil většinu ze všech 3700 dosud známých exoplanet (planeta obíhající kolem jiné hvězdy, než je Slunce). První exoplaneta byla objevena v roce 1988, na své potvrzení si musela počkat do roku 2002. Předpokládá se, že většina hvězd má více než jednu planetu.

Stroj o velikosti ledničky s křídly se solárními panely disponuje čtyřmi speciálními kamerami. Bude mu trvat 60 dní aby se dostal na eliptickou dráhu mezi Zemí a Měsícem, kde započne svou práci. Předmětem jeho zkoumání bude 200 tisíc hvězd, které se nacházejí relativně blízko Zemi, ty nejjasnější jsou dokonce vidět pouhým okem i ze Země.

Start rakety Falcon Heavy
Úspěch Falcon Heavy? Mezník v dějinách kosmonautiky, tvrdí odborníci

Zaměří se hlavně na takzvané „červené trpaslíky“, což jsou menší a chladnější hvězdy, než je naše Slunce. Je u nich vysoká pravděpodobnost, že se v jejich okolí nachází dostatek menších zajímavých planet.

NASA předpokládá, že na stovkách dosud neznámých světů o přibližné velikosti Země může kromě skalnatých pohoří objevit oceány, ve kterých by mohl být život.

Podle předběžných odhadů by měl TESS během následujících dvou let prozkoumat asi 200 tisíc hvězd. Příští rok by ho měl ve vesmíru doplnit teleskop JWST, který bude potvrzovat existenci nalezených exoplanet a zjišťovat o nich více informací. Jde tak o významný milník v oblasti technologií na objevování vesmíru.

Modrý veleobr Icarus
Vědci objevili nejvzdálenější hvězdu. Icarus je milionkrát jasnější než Slunce
Zdroj: Youtube