David Mangum se vyšetřovatelům přiznal, že měl od roku 2003, kdy mu byla choroba diagnostikována, téměř stejné množství nechráněných pohlavních styků s osobami, které poznal na internetu, odpočívadlech či v parcích, uvedla americká CNN. Očekávají se i další, závažnější obvinění, jeden z jeho partnerů totiž zjistil, že je nyní rovněž HIV pozitivní.

Jak uvedl detektiv Corey Mills, pro vyšetřovatele je velmi obtížně všechny Mangumovy sexuální partnery najít a vyzvat je k tomu, aby si nechali udělat testy. Obviněný muž totiž „často znal jen křestní jméno svého sexuálního partnera". Policii řekl, že 50 až 60 mužů pocházelo z okresu Stoddard County, kde žije. Policisté se proto obrátili i na média, aby jim pomohla případné oběti najít.

Za nakažení člověka může obviněný dostat až doživotí

David Mangum byl zadržen poté, co jeho bývalý partner oznámil na policii, že mu muž lhal ohledně svého onemocnění. Obviněn byl ve čtvrtek a kauce byla stanovena na 250.000 dolarů (téměř pět milionů korun). Jeho expřítel má podle policie pozitivní test na HIV.

Vědomé šíření viru HIV je v Missouri trestným činem, za který hrozí až 15 let vězení. Za nakažení člověka může obviněný dostat až doživotí. Missouri má, pokud jde o tyto trestné činy, jedny z nejpřísnějších trestů ve Spojených státech.