Bezpečnostní zdroje agentury AFP ale později uvedly, že zadrženým je sice hledaný bývalý islamistický bojovník, ale nikoli Ádil, jak se původně uvádělo.

„Pátrá se po něm kvůli vazbám na (organizaci Islámský) džihád. Nejde o Sajfa Ádila,“ řekl zdroj z řad egyptských bezpečnostních sil.

Podle agentury AP zadržený muž již na letišti popřel, že je hledaným velitelem Al-Káidy. Uvedl, že byl chybně identifikován a že s teroristickou sítí nemá nic společného.

Bezpečnostní zdroje agentury AP uvedly, že zadrženým je Muhammad Ibráhím Makkaví a že byl předveden k výslechu. Dotyčný novinářům řekl, že není velitel Al-Káidy známý jako Ádil.

Sajf Ádil je podle některých zdrojů znám také jako Muhammad Ibráhím Makkaví. Usuzuje se, že Sajf Ádil (arabsky „meč spravedlnosti“) je zřejmě pseudonym muže, který je podle AFP považován za muže číslo tři Al-Káidy a patří mezi nejhledanější osoby americké Federální bezpečnostní služby (FBI). Server BBC informoval, že Spojené státy Ádila stíhají kvůli atentátům ve východní Africe z roku 1998. Za jeho dopadení vypsaly odměnu pět milionů dolarů (více než 92 milionů korun).

Bývalí bojovníci ale podle AP již dříve uvedli, že Ádil a Makkaví jsou dva různí lidé a že USA, které Ádila na seznamu vedou pod jménem Makkaví, ho tak identifikovaly nesprávně.

Hledanému Sajfu Ádilovi je asi 50 let. V minulosti byl členem egyptské armádní jednotky, v níž sloužili muslimští fundamentalisté a která roku 1981 spáchala atentát na tehdejšího egyptského prezidenta Anvara Sadata. Ádil roku 1988 z Egypta uprchl do Afghánistánu a tam se připojil k boji proti sovětským jednotkám, jehož se účastnil také bin Ládin. Pak stoupal v hierarchii skupiny a je považován za jednoho ze strůjců atentátů na americká velvyslanectví ve východoafrické Tanzanii a Keni v roce 1998. Zahynulo při nich 200 lidí a stovky byly raněny. Podílel se zřejmě také na výcviku teroristů v Afghánistánu a Somálsku. Ádila v čele Al-Káidy loni 16. června nahradil další Egypťan Ajmán Zavahrí.

(foto: čtk)