Pár se podle Češky vydal na cestu 26. července a muž o dva dny později upadl na strmém kopci. Pížové se podle jejích slov podařilo k němu dostat, muž však prý nedlouho poté zemřel. Ona pak vyhledala útočiště v jedné z chat, které jsou rozmístěné po 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track.

Vzhledem k tomu, že pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval a nikdo po nich nepátral. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát tento týden na policii a začalo pátrání, sdělila česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett.

Zachráněná Češka vystoupila dnes po poledni místního času na tiskové konferenci. "Jak si asi dovedete představit, byl uplynulý měsíc velmi trýznivý pro mne, pro mou rodinu i pro rodinu mého partnera," uvedla pobledlá Pížová a v krátkosti popsala události posledních týdnů.

"Povětrnostní podmínky byly extrémní, čelili jsme hustému sněžení a nízké oblačnosti, což nás přinutilo strávit noc ve volné přírodě… Ve snaze dostat se k chatě došlo k oné tragické nehodě," popsala Pížová. Dodala, že po smrti partnera strávila první noc po jeho boku a i další dvě noci spala pod širým nebem, než se jí podařilo hlubokým sněhem dojít k chatě, která byla na zimu uzavřená a do které se dostala rozbitým oknem. Kvůli svému zdravotnímu stavu i počasí se pak rozhodla v chatě zůstat.

"Byla jsem vyčerpaná a měla jsem zmrzlé nohy," řekla. Podnikla sice několik pokusů o opuštění svého útočiště, odradilo ji ale špatné počasí i její zdravotní stav. Češka mimo jiné prohlásila, že z chaty pozorovala sesuvy několika lavin na cestě. Policista Olaf Jensen prohlásil, že žena udělala správně, když v chatě zůstala. Uvedl rovněž, že se aktivně snažila o svou záchranu, do sněhu napsala písmeno H jako Help a na záchranný vrtulník viditelně signalizovala.

Třiatřicetiletá Pížová připustila, že se svým sedmadvacetiletým partnerem udělali chybu, když svůj úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty. Ta je oficiálně na zimu uzavřená, ačkoli zkušenější turisté po ní i v chladných měsících chodí. Jak upozornil deník The Guardian, řada lidí v průběhu července a srpna zveřejnila na facebooku z trasy Routeburn Track své fotografie.

Pížová na tiskové konferenci v slzách poděkovala novozélandským záchranářům i české konzulce. Ta řekla, že česká turistka je podle ní "velmi silná žena", která udělala maximum pro svou záchranu.

Návrat domů

Pížová si nyní přeje, aby se mohla vrátit domů. Podle konzulky Kennett by se tak mohlo stát v brzké době, až budou vyřízené všechny formality. Jak píší novozélandská média, pád českého turisty řeší novozélandská policie jako nehodu.

"Veškeré formality proběhnou během několika následujících dní a Pavlína bude potom už volná k tomu, aby se vrátila zpátky do vlasti, respektive o to usilujeme. Nemyslím si, že tady bude zůstávat moc dlouho," řekla dnes ČTK konzulka Kennett.

Úmrtí českého turisty je druhým tragickým případem na trase Routeburn Track. V roce 2008 zde sešla z cesty izraelská turistka, ztratila se, uklouzla na mokré skále, rozbila si hlavu a poranila páteř; zraněním podlehla. Po nálezu jejího těla a fotoaparátu se spekulovalo, že ji na špatnou cestu zavedla neznámá osoba.