Dalších 49 kytovců udržují záchranáři při životě, než se pokusí je ve čtvrtek vrátit na volné moře. Jak ve středu agenturu AP informovaly tamní úřady, jde o druhý takový případ v oblasti za měsíc.

Dobrovolníci z lokální skupiny záchranářů velryb, ochránci přírody a místní komunita původních obyvatel Maorů budou kytovce na pláži Spirits udržovat při životě přes noc, než se pokusí je vypustit zpět do moře, řekl AP oblastní ředitel vládní organizace na ochranu přírody (DOC) Jonathan Maxwell. Kromě uvízlých kusů bylo podle něj v moři poblíž pláže spatřeno dalších pět desítek kytovců.

Záchranu komplikuje počasí

Práci záchranářů ztěžují silný příboj a velký vítr. V druhé polovině srpna uvízla na nedaleké pláži Karikari skupina 58 kulohlavců. Přes úsilí stovek záchranářů se do moře podařilo vrátit jen devět z nich.

Uvíznutí mořských savců na pobřeží Nového Zélandu je poměrně častým jevem především v době, kdy tudy proplouvají na migračních tazích do vod Antarktidy a zpět. Vědci zatím nedokázali zjistit, co tyto živočichy vede k sebevražedným plavbám směrem k plážím, z nichž pro ně bez pomoci není úniku.

DOC od roku 1840 zaznamenala více než 5000 případů uvíznutí velryb a delfínů na novozélandském pobřeží.