Nejvíce lidí, asi 5000, se sešlo na pokojné demonstraci před tureckým konzulátem v Essenu na západě Německa. Další dva tisíce přišly tureckou vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podpořit před velvyslanectví v Berlíně. Stovky až tisíce německých Turků se shromáždily také v Hamburku, Karlsruhe či Stuttgartu.

Německá turecká obec v tiskové zprávě ke zmařenému puči označila vývoj situace v Turecku za "známku demokratické zralosti". "V tureckých dějinách je ojedinělé, že by se podařilo vojenskému převratu zabránit. Dosud byli pučisté vždy úspěšní," uvedl předseda obce Gökay Sofuoglu.

Před tureckým velvyslanectvím v centru rakouské metropole se v noci na dnešek shromáždilo na podporu turecké vlády kolem čtyř tisíc lidí. Zhruba šest set demonstrantů přišlo proti pokusu o převrat protestovat také před konzulát v západorakouském Wolfurtu.

Na stranu demokraticky zvolené turecké vlády se dnes postavila také německá kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničí Německa i Rakouska Frank-Walter Steinmeier a Sebastian Kurz.

Merkelová pokus o převrat odsoudila a uvedla, že Berlín stojí za těmi, kteří v Turecku brání demokracii a právní stát. "Je tragické, že během tohoto pokusu o převrat zemřelo tolik lidí," řekla kancléřka novinářům v Berlíně. "Krveprolití v Turecku musí hned skončit," uvedla. Jak nicméně rovněž dodala, zacházení s těmi, kdo jsou "zodpovědní za tyto tragické události, by mělo být v souladu s pravidly právního státu".

Turecký lid má podle ní právo vybrat si své politické vůdce ve svobodných volbách a politických změn by mělo být dosaženo pouze v rámci politických institucí a s využitím pravidel demokratické soutěže. "Tanky na ulicích a nálety proti vlastním lidem jsou bezprávím," dodala Merkelová.

V Německu žijí zhruba tři miliony lidí tureckého původu. Většina z nich jsou přistěhovalci, kteří přišli do Spolkové republiky v 60. a 70. letech, nebo jejich potomci. Turecká komunita v Rakousku čítá asi 300.000 lidí.