Američtí zákonodárci tak zabránili stavu, který se nazývá shutdown. Stav platební neschopnosti nastal v poslední době dvakrát, naposledy letos v únoru. Zodpovědnost za něj nesli vládnoucí republikáni. Předtím k němu došlo v roce 2013. Většina státních zaměstnanců si musela vzít nucené volno.

Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.
Kongres schválil peníze pro vládu. Rozpočtový balík už podepsal i Trump

Republikáni schválení oslavovali. „Díky balíčku můžeme začít stavět zeď,“ uvedl mluvčí republikánů Paul Ryan. Informoval o tom server BBC.

Slavili i demokraté. Jejich lídryně Nancy Pelosiová schválení nazvala „obrovským vítězstvím pro americký lid." Ke stavbě zdi ale vyjádřila skepse. "Pokud si chcete myslet, že dostáváte zeď, myslete si to a podepište,“ apelovala na své rivaly.

Donald Trump
Občanství dostane 1,8 milionu imigrantů, ale zeď postavit chci, žádá Trump

Rozpočet na stavbu Trumpovy zdi na hranicích s Mexikem počítá s částkou "pouze" 1,6 miliardy dolarů (36,8 miliardy korun), což je výrazně méně, než požadoval Bílý dům. Trump chtěl částku 25 miliard dolarů (575 miliard korun). Jak uvádí CNN, za tyto peníze betonová zeď po celé hranici s Mexikem pravděpodobně postavena nebude.

Na poslední chvíli bylo k zákonu přidáno omezení o prodeji zbraní a posílení vojenských výdajů.

Navzdory podpoře oběma stranami označila většina republikánů rozpočet za nespravedlivý. „Tento výdajový rozpočet zapomíná na sliby, které jsme dali voličům, dokonce je přímo odmítá,“ uvedl republikán Mark Meadows. „Je to špatné. Toto není vládní konzervatismus, který naši voliči chtěli,“ dodal.

Senátoři zákon schválili poměrem hlasů 65 ku 32, kongresmani 256 ku 167.

Součástí je také zákon, který umožňuje odstřel divokých koní na americkém západě. V současnosti žije v Severní Americe na 35 tisíc mustangů.

Výstavba zdi na americko-mexické hranici
Zeď mezi USA a Mexikem začne růst už za 14 dní. Zatím jen jako prototyp