Právníci se zaměřují na státy, jako je Ohio, Colorado, Virginie, Florida a Pensylvánie, kde průzkumy předpovídají těsný výsledek. „Samozřejmě mají všichni spoustu právníků," řekl listu The Philadelphia Inquirer odborník na volební právo z Kalifornské univerzity v Irvine Richard Hasen. „Mají týmy všude."

Právní bitva

Těsný výsledek by mohl vyvolat vzpomínky na týdny trvající přepočítávání hlasů na Floridě při volbách v roce 2008, které nakonec po velké právní bitvě zastavil federální nejvyšší soud a přiřkl vítězství republikánovi Georgi Bushovi před demokratem Albertem Gorem.

Podle listu The New York Times je jakousi předzvěstí možných právních střetů žaloba, kterou podali demokraté na Floridě a která požadovala, aby předčasné volby byly i dnes umožněny tisícům zájemcům, na které se nedostalo o víkendu. Republikáni jdou zase k soudu dnes v Ohiu. Nelíbí se jim rozhodnutí soudu první instance zrušit výnos místních úřadů, podle nichž by měli mít „předčasní" voliči potvrzení o pravosti svých průkazů totožnosti.

Odrazení potenciálních voličů

Při potenciálně těsném výsledku nabývají na mnohem větším významu otázky, jako je účast voličů, hladké fungování volebních místností, problémy s hlasovacími lístky a případné přepočítávání. Republikáni tvrdí, že chtějí hlavně bojovat proti tomu, aby hlasovali neoprávnění voliči. Podle demokratů tento druh volebního podvodu v USA prakticky neexistuje a tyto snahy jsou zaměřeny podle nich na odrazení potenciálních voličů demokratů. Právníci a pozorovatelé demokratů uvádějí, že se chtějí při volbách zaměřovat právě na snahy o potlačování volebních práv.

Obě kampaně již měsíce pracují na tom, aby daly dohromady týmy právníků-dobrovolníků, které by pomáhaly monitorovat během úterý průběh hlasování a po volbách by se zaměřily na okrsky, kde by byl sporný výsledek – buď aby ho zpochybnily, nebo aby ho naopak chránily.

„Letos budeme mít v Pensylvánii program na ochranu voličů," řekl právník Obamova volebního štábu v Pensylvánii John Lavelle.

Velký náskok

Právník z texaského Austinu a šéf právního oddělení Republikánské strany Bill Crocker sdělil, že stranický tým právníků připravuje nejrůznější strategie pro den po volbách. „Tyto volby jsou tak těžko předpověditelné… že se snažíme připravit na všechny možnosti, včetně té, že buď Romney, nebo Obama budou mít takový náskok, že nějaké zpochybňování nebude mít smysl," řekl.

I když se někteří právníci specializují na zastupování kandidátů v povolebních sporech, většina připravených právníků jsou dobrovolníci. „Většina z nich jsou opravdovými demokraty nebo republikány a chtějí své straně pomoci," řekl Hasen.

Spory kolem voleb v roce 2000 zanechaly trpké vzpomínky, prohloubily stranické rozdíly a vedly k celostátní kampani za zlepšení volebních procedur. Podle Hasena se od té doby zlepšila hlasovací technologie, která významně posílila spolehlivost voleb.

Přesto se strany a kandidáty navzájem žalují víc než kdy jindy. Od roku 2000 do loňska se počet soudních případů spojených s volbami zvýšil z 96 na 239, řekl Hasen. „Všechno se mnohem víc zpolitizovalo. Žaloby kolem voleb se staly součástí politické strategie obou stran," dodal.