Systém, který se pohybuje velkou rychlostí, ohrožuje oblast středozápadu USA. Deseti státům hrozí prudký vítr a bouře. „Zjevně čelíme velmi nebezpečné situaci a to je teprve začátek," řekla zástupkyně ředitele NOAA Laura Furgioneová.

Nedaleko města Washington ve státě Illinois, asi 230 kilometrů jihozápadně od Chicaga, bylo zaznamenáno „velké a nesmírně nebezpečné tornádo", uvedla meteorologická služba.

Na televizních záběrech je vidět, že v městečku Washington, které má asi 15.000 obyvatel, tornádo poničilo budovy a zpřevracelo automobily na střechu. Škody bouře napáchala také v nedalekém městě Pekin.

„Je tu spousta sutin," řekla mluvčí místního zdravotnického úřadu Sara Sparkmanová. „Víme, že v některých obcích jsou zřizována přístřeší, protože lidé jsou kvůli bouři evakuováni ze svých domovů," dodala mluvčí.

Tornádo se utvořilo ze systému, který směřoval na Chicago a ohrožoval velkou část Středozápadu. Živel podle meteorologů ohrožuje hlavně venkovské oblasti, kde muže zničit mobilní domy a vyvracet stromy.

Vysoké riziko platí pro západ Illinois, Indianu, západ státu Ohio a jihozápad Michiganu. Podmínky jsou příznivé pro vznik tornád a ničivé větry.

Meteorologický úřad obyvatelům ohrožených oblastí doporučil, aby se uchýlili do přízemí školních budov. Bouře se údajně pohybují nebezpečnou rychlostí téměř 100 kilometrů za hodinu východním směrem. Situace je prý „životu nebezpečná".