Podle Anoškina by zrušení takového zákazu přineslo alespoň morální zadostiučinění lidem, kteří byli za minulého režimu občany druhé kategorie. Všechny zákony a nařízení, jež jsou v rozporu s demokratickými hodnotami, podle slovenských expertů nezrušily ani legislativní úpravy z 90. let.

Rehabilitace se například vztahovaly na osoby postižené soudně, nikoli rozhodnutím administrativních orgánů, například tehdejších národních výborů. Do této kategorie patří i zákazy pobytu.

Z právní stránky jsou takové represivní kroky jistě nevymahatelné, jejich formální zrušení ale právníci považují za nutné. „Pro morální a mravní očistu společnosti je důležité, aby se odstranila jakákoli, byť formální protiprávnost," řekla slovenskému listu Neela Winkelmannová ze sdružení Platforma evropské paměti a svědomí.

Juraj Radziwill-Anoškin se nakonec spravedlnosti dočkal. Z rozhodnutí myjavského primátora byl trest uložený jeho rodině na slavnostním zasedání zastupitelstva formálně zrušen. Takový krok sice podle Sme není právně platný, ale je projevem úcty k lidem, kteří byli vystaveni komunistickým represím.