Policejní prezident Jaroslav Spišiak i ministerstvo vnitra připustili, že registr patrně vznikl za předchozího vedení policie.

První seznam údajných mafiánů slovenská média zveřejnila už před šesti lety, kdy Spišiak byl policejním viceprezidentem. Policie tehdy pravost dokumentů odmítla potvrdit. Spišiak ale později připustil, že šlo o jeho dílo, protože novináři si podle něj netroufli napsat o podezřelých osobách nic špatného. K nejnovějším seznamům se ale Spišiak nehlásí.

„Od okamžiku, kdy jsem policejním prezidentem, jsem ani já ani nikdo z ředitelů nedal příkaz vypracovat podobné seznamy,“ uvedl.

V seznamech je více než 300 osob. Archy jsou rozděleny podle skupin údajně působících v podsvětí; v přehledu jsou vedle jmen uvedena i rodná čísla nebo adresy. Další dokumenty obsahují také fotografie osob, které jsou prý totožné s fotografiemi z občanských průkazu nebo cestovních pasů.

Dokument vznikl za předchozí vlády

Podle předběžných informací ministerstva vnitra registr vznikl za předchozí vlády. To prý potvrzují oficiálně neověřené zprávy, že údaje v něm už nejsou zcela aktuální.

Spišiakův předchůdce ve funkci policejního prezidenta Ján Packa prohlásil, že sestavovat seznamy zájmových skupin je povinností policie. „Neměly by se ale dostat na veřejnost. Lidé, jimž nebyla dokázaná trestná činnost, nemohou být označeni za členy zločineckých skupin,“ poznamenal Packa.

Policie chce zjistit, zda seznamy poskytli médiím současní nebo bývalí policisté, kteří po loňské výměně nejvyšších funkcionářů policejního prezidia museli od policie odejít.