Distribuční centrum pošty ve městě Opa-locka od noci prohledává pyrotechnická jednotka a policisté se psy, vycvičenými na hledání výbušnin. Další podrobnosti k průběhu vyšetřování však dosud FBI nezveřejnila.

Robert De Niro
Podezřelé balíčky zaplavují USA. Našel se i u restaurace herce De Nira

Vyšetřovatelé jsou podle agentury Reuters přesvědčeni, že všechny zajištěné balíčky musely na cestě k cíli projít americkým poštovním systémem. „Byly odeslány, některé z nich, z Floridy,“ řekla televizi Fox News americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová. „Jsem si jista, že viník nebo viníci budou dopadeni.“

Policie se obává, že by série útoků nemusela být u konce. „Je možné, že byly nebo teprve budou odeslány i další podobné zásilky,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek ředitele FBI William Sweeney. Podle podle policejního komisaře Jamese O'Neilla spolupracují vyšetřovatelé s poštovními úřady, aby „zajistili, že pokud se další balíček objeví, podaří se ho urychleně najít“.

Jsou bomby funkční?

Agentura Reuters s odkazem na blíže neupřesněný zdroj z federálních bezpečnostních sil uvádí, že výbušná zařízení byla s největší pravděpodobností vyrobena pomocí návodů volně přístupných na internetu. Úřady dosud nepotvrdily, zda byly bomby v zásilkách funkční. Odborníci na výbušniny a bezpečnostní analytici na základě primitivní konstrukce zařízení předpokládají, že cílem balíčků nebylo zabíjet, ale zejména rozsévat strach.

Zdroj: Youtube

„Musíme k případu přistupovat se vší vážností,“ uvedl O'Neill. „Falešná zařízení? Tak se na to dívat nemůžeme.“ sdělil reportérům O'Neill, podle kterého policie k případu přistupuje, jako by se jednalo o funkční nálože. William Sweeney doplnil, že všechny zásilky budou podrobeny důkladnému zkoumání v laboratořích FBI ve městě Quantico ve státě Virginie. 

Posledním cílem byl De Niro

První podezřelou zásilku obdržel v pondělí americký finančník maďarského původu George Soros. Další byly adresovány bývalému prezidentu Baracku Obamovi, soupeřce Donalda Trumpa v prezidentských volbách Hillary Clintonové, bývalému řediteli CNN Johnu Brennanovi a bývalému nejvyššímu zástupci Ericu Holderovi.

Americký prezident Donald Trump
FBI objevila další výbušné balíčky. Trump žádá média, ať zastaví nepřátelství

Během noci ze středy na čtvrtek objevili pracovníci pošty další dva balíčky, adresované demokratické kongresmance Maxine Watersové a další zásilka byla na cestě k bývalému viceprezidentovi Joe Bidenovi. Poslední nebezpečný balík zajistil tým pyrotechniků ve čtvrtek v sídle společnosti Tribeca Productions, která patří hollywoodskému herci a hlasitému kritikovi prezidenta Donalda Trumpa Robertu De Nirovi.

Vzájemné obviňování

Situace vyostřila konflikty mezi příznivci a odpůrci amerického prezidenta. Podle Trumpa mají výrazný podíl na nenávisti ve společnosti média, která „lživě a úmyslně nepřesně“ informují veřejnost. „Došlo to až k takové nenávisti, že se to ani nedá popsat,“ napsal na svém twitterovém účtu. 

Prezidentovy výroky rozčílily bývalého ředitele CNN Johna Brennana. „Přestaňte obviňovat ostatní. Podívejte se do zrcadla. Vaše plamenná rétorika, urážky, lži a podporování fyzického násilí jsou ostudné. Zameťte si před vlastním prahem. Snažte se jednat jako prezident. Američané si to zaslouží. Mimochodem, vaše kritiky zastrašování neumlčí,“ prohlásil v reakci na Trumpův příspěvek.

Stejný názor má i demokratická politička Maxine Watersová. „Nenávistná rétorika“ prezidenta Trumpa podle ní „obhajuje násilí a přispívá k nenávistným útokům, které se začaly objevovat od chvíle jeho nástupu do úřadu“.

Policejní manévry před budovou CNN v New Yorku.
Další pokusy o útok. Balíčky s bombou dostali Clintonovi, Obamovi i stanice CNN