Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov dnešní dění na východě Ukrajiny označil za „akt agrese ze strany Ruska" a oznámil, že jednotky podřízené ministerstvům obrany a vnitra na útoky reagují. Nejnověji se terčem útoku proruských separatistů stala policejní stanice v Kramatorsku ležícím v Doněcké oblasti, z města byla hlášena přestřelka mezi neznámými útočníky a bezpečnostními složkami. Ve městě Krasnyj Lyman dokonce někdo na bezpečnostní síly střílel z kalašnikovů, informovala agentura DPA.

Na strážnici ve Slavjansku se dnes ozbrojenci zmocnili stovek zbraní, nad radnici vztyčili ruskou vlajku. Mezitím proruští demonstranti budovali okolo obsazených budov barikády.

„Ozbrojení muži v maskovacích uniformách obsadili policejní oddělení ve Slavjansku. Reakce bude velmi tvrdá, protože je rozdíl mezi demonstranty a teroristy," napsal ráno Avakov na Facebooku. Později ohlásil, že na místo míří speciální komando, a pohrozil „nulovou tolerancí vůči ozbrojeným teroristům".

Odvolaný náčelník SBU

Úřadující prezident Turčynov podle agentury Interfax zareagoval na dění tím, že odvolal náčelníka SBU v Doněcké oblasti Valerije Ivanova. Později Turčynov svolal bezpečnostní radu státu. Podle prezidentova úřadu se sejde v 21:00 (20:00 SELČ).

Miliardář Petro Porošenko, považovaný za favorita květnových prezidentských voleb, obvinil úřady a strážce pořádku z nečinnosti. „Dopustit situaci, kdy ozbrojení bandité a teroristé chodí po ulicích, ohrožují spořádané občany a obsazují sídla silových složek, to je výsledek nečinnosti," řekl na tiskové konferenci. Vyjednávat se separatisty je sice správné, ale pokud neprojeví žádnou vstřícnost, tak je třeba rozhodných kroků, apeloval. Přislíbil také, že v případě vítězství v prezidentských volbách se hned vydá do Doněcka.

Ukrajinské ministerstvo vnitra později uvedlo, že cílem útočníků ve Slavjansku bylo zmocnit se na strážnici asi 400 pistolí Makarov a 20 automatických pušek Kalašnikov. Zbraně prý ozbrojenci rozdávají dalším proruským aktivistům. Fotograf agentury Reuters však na místě nějaké rozdávání zbraní nezaznamenal.

Barikády kolem obsazených budov

Podle webu Ukrajinska pravda proruští aktivisté okolo obsazených budov budují barikády z pneumatik a dalších předmětů. Údajně také ještě před městem zastavili autobusy s policejními posilami mířícími do Slavjanska.

Ozbrojenci se podle agentury ITAR-TASS hlásí k „lidové milici" Doněcké oblasti, vystupující proti novému režimu v Kyjevě. Místní média odhadla počet ozbrojenců na asi 20 mužů, nicméně na radnici se podle starostky města nyní nachází okolo tisícovky lidí. Právě Avakovovy hrozby podle agentury ITAR-TASS přiměly lidi vyjít do ulic, budovat barikády i předsunutá kontrolní stanoviště na příjezdech do města.

„Před třemi dny jsem psala ukrajinskému premiérovi a žádala, že je nutné usednout za jednací stůl. Celý Slavjansk dnes vyšel do ulic a podporuje aktivisty," řekla starostka Nělja Štěpová podle agentury Interfax. Dodala, že 92 procent místních podniků závisí na Rusku, a tak partnerské vztahy se sousední zemí jsou důležité. „Kyjevské úřady by měly vyslyšet, že lid si přeje dialog, stabilitu, mír a pořádek," řekla.

V předchozích dnech se proruští demonstranti zmocnili několika úředních budov ve velkých městech na ruskojazyčném východě Ukrajiny, Luhansku a Doněcku. Severně od nich leží Slavjansk s asi 100.000 obyvateli.

V pátek vypršelo ultimátum, které ukrajinské úřady daly proruským aktivistům k vyklizení obsazených budov v Doněcku a Luhansku, zatím však nejsou podle Reuters patrné žádné známky, že by se policie chystala k útoku.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek navštívil Doněck, aby se pokusil nalézt východisko ze situace, avšak s proruskými radikály se nesetkal. Nicméně se vyslovil pro vyřešení situace pokojnými prostředky.