V Řecku se na záchranné operaci kromě člunu místní pobřežní hlídky podílel i italský remorkér, který plul poblíž. Zdravotní stav Syřanů byl podle policie uspokojivý, jen jeden muž při záchranné operaci ztratil vědomí a byl později hospitalizován. Ostatní uprchlíky řecké úřady umístily do dočasných obydlí v přístavu Kalamata, potraviny a lůžkoviny jim zajistil řecký Červený kříž.

Skupinu jiných uprchlíků zadrželi policisté u řeckého ostrova Kos, kam jejich nafukovací člun doplul od nedalekých tureckých břehů. V člunu bylo podle policistů 26 lidí, jejichž národnost úřady neoznámily. Pobřežní hlídka je bezpečně dopravila na řecký ostrov.

Záchrannou operaci dnes ve Středozemním moři muselo podniknout i italské námořnictvo. V oblasti mezi libyjským pobřežím a Sicílií italští námořníci zachránili asi 300 uprchlíků plujících na dvou lodích, kteří přivolali pomoc prostřednictvím satelitních telefonů. Do operace byla nasazena italská fregata a člun pobřežní hlídky. Lidi plující na obou ohrožených lodích záchranáři dopravili na jihoitalský ostrov Lampedusa.

Itálie a Řecko se staly hlavní vstupní branou pro uprchlíky z Blízkého východu a severní Afriky směřující do některého ze států Evropské unie. K italským břehům prakticky denně směřují lodi se stovkami lidí, počet italských hlídkových plavidel a letadel v oblasti jižního Středomoří chtějí italské úřady trojnásobně zvýšit.

V Řecku se vzhledem k poměrně přísné kontrole na pozemní hranici s Tureckem uprchlíci snaží dostat na kontinent přes některý z ostrovů v Egejském moři.