„Někteří lidé v Izraeli očividně usilují o vyvolání války,“ prohlásil Zaríf na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Bombardováním strategických cílů v Sýrii podle něj Izrael porušuje mezinárodní právo. „Riziko války je obrovské. A bude ještě větší, pokud budete zavírat oči před vážným porušováním mezinárodních dohod,“ varoval evropské státy, které podle Teheránu ignorují počínání izraelské armády v oblasti.

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz, izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký ministr zahraničí Mike Pompeo
Pompeo: Írán je největší hrozbou na Blízkém východě. Bez konfrontace nebude mír

Ministr zahraničí na konferenci potvrdil, že Írán hodlá i nadále dodržovat jadernou dohodu z roku 2015, od které v loňském roce odstoupily Spojené státy. Kritizoval však Francii, Velkou Británii a Německo, že se dostatečně nesnaží zajistit jeho zemi ekonomické benefity, které mu smlouva zaručuje.

Rúhání chce jednat

„Írán je připraven pracovat s okolními zeměmi na zajištění bezpečnosti na Středním východě,“ prohlásil ve veřejném projevu přenášeném státní televizí íránský prezident Hasan Rúhání. „Chceme navázat bratrské styky se všemi zeměmi v oblasti. Írán nikdy nestál na začátku jakékoli agrese.“

„Ty státy, které si myslí, že Izrael a Spojené státy mohou zajistit bezpečnost, se pletou,“ vzkázal íránský prezident svým sousedům. „O bezpečnost v našem regionu bychom se měli starat my muslimové.“ Jeho proslov podle agentury Reuters provázely ze shromážděného davu nenávistné pokřiky jako „smrt Americe“ a „smrt Izraeli“.

Útok na autobus s příslušníky revolučních gard v Íránu
Sebevražedný útok v Íránu. Zahynulo nejméně 20 vojáků, desítky jsou zraněné

Teherán se již v minulosti pokoušel o zlepšení vztahů se Saúdskou Arábií, která patří mezi spojence USA. Snahy Rúháního krátce po volbách v roce 2013 i Zarífa v roce 2017 však byly bezvýsledné a podle analytiků nelze předpokládat, že by tentokrát byla situace odlišná. „Když uvážíme pokračující nenávist, nevidím možnost vzájemného dialogu mezi oběma úhlavními nepřáteli,“ řekl Reuters íránský analytik Hamid Farahvashian.

Podpora teroristů

Írán dlouhodobě viní Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty (UAE) z podpory ozbrojených sunnitských skupin, které v minulosti opakovaně zaútočily na íránské jednotky. K tomu poslednímu došlo ve středu na jihovýchodě Íránu.

K sebevražednému útoku, při kterém přišlo o život 27 příslušníků elitních íránských revolučních gard, se přihlásila sunnitská organizace Jaish al-Adl, která usiluje o větší práva a lepší životní podmínky pro etnickou menšinu Balúčů.

Revoluční gardy následně pohrozily Saúdské Arábii, UAE a Pákistánu odvetou a íránské ministerstvo zahraničí si v souvislosti se středečním útokem nechalo předvolat pákistánského velvyslance. Trojice zemí však jakoukoli podporu teroristů odmítá.

Írán si připomněl 40. výročí islámské revoluce
Írán si připomněl 40. výročí islámské revoluce. Smrt Americe, provolávali lidé