Vyprahlou pouští přiváží školní autobus čtyřicet dětí do fiktivního města duchů Bonanza v Novém Mexiku, osm mil jižně od Santa Fe, aby zde vlastními silami vybudovaly fungující společnost, komunitu soběstačných. S vlastní vládou, tribunálem soudců i obchodníky. Kdo si vydobude pozici starosty? Kdo se mezi ostatními prosadí? Kdo v sobě objeví instinkty rozeného vůdce? A jak si děti vůbec povedou bez dozoru, ponecháni pouze svému osudu? Podaří se jim osvojit návyky světa dospělých?

Takovou situaci simuluje nová americká reality show Národ dětí (Kid Nation) s nezletilými hrdiny ve věku od osmi do patnácti let, jejíž první díl odvysílala televize CBS ve středu večer. Reality show z Divokého západu se v mnohém podobá námětu knihy Williama Goldinga Pán much, která líčí alegorické úsilí chlapců zbudovat na opuštěném ostrově společnost podle nejlepší demokratické tradice, ale tragicky selhávají. Potká stejný osud i soutěžící?

Dorost v ohrožení

Producenti pořadu ovšem čelí značné kritice. Pořad vyvolává morální otazníky už tím, zda je vůbec přijatelné vystavovat nedospělé hrdiny podmínkám reality show. Ti mohou mít potíže se stresem a vůbec s emocionálním vyrovnáváním některých úkolů. Do vážnějších problémů se pořadatelé soutěže dostali ale především kvůli disciplínám, které děti nutí, aby si vlastníma rukama obstaraly živobytí a tvrdě na něm pracovaly.

Odpůrci reality show je obviňují z toho, že právnickými kličkami obešly zákony státu Nové Mexiko o zaměstnávání nezletilých, které navíc patří k nejbenevolentnějším ve Spojených státech. „Příslušný zákon je v Novém Mexiku laxní a já nepochybuji o tom, že se tam právě proto natáčelo,“ míní Kim Talmanová z Národní asociace na ochranu dětí a dodává, že taková reality show prakticky nemá daleko k nuceným dětským pracím.

Podle zprávy, kterou přinesla BBC, měli rodiče dětí podepsat dvaadvaceti stránkový dokument, že filmaře zbavují zodpovědnosti za zdravotní stav dítěte. Během soutěže, ale došlo i k nehodám a zranění některých dětí. Matka jedné z holčiček si po natáčení stěžovala, že se její dcera opařila a jiné děti se prý nešťastnou náhodou dokonce přiotrávily bělidlem na prádlo.

Jako na letním táboře

Bez dozoru rodičů, ale pod drobnohledem všudypřítomných kamer, si ratolesti hrají na dospěláky. Děcka jsou nuceny postavit se na vlastní nohy a jsou trvale vystaveny psychickým a fyzickým tlakům. Jeden ze sloganů přitom přímo hlásí „Děti proti dětem“. Starší z nich se například plahočí přes poušť se zásobami, zatímco na mladší (nejmenší dívence je osm let) doléhá strach, když zůstanou v městě sami a daleko od rodiny.

V prvním díle děti opuštěné uprostřed pouštní pláně vyděšeně do kamer pláčí „Myslím, že tady umřu. Nikdo tu není.“ Dokonce dojde i na repliku „Nemáme tu žádného prezidenta Bushe, nemáme tu nic,“ kterou jako by dítě poctivě ocitovalo ze scénáře.

Jejich motivací, respektive motivací jejich rodičů, je finanční odměna. Jestliže děcka chtějí na vysokou školu, budou se muset utkat o hvězdu z ryzího zlata v hodnotě 20 000 dolarů, která každý týden připadne nejzáslužnějšímu dítěti ve městě. Podle údajů společnosti Nielsen Media se středeční premiéra reality show stala s devíti miliony diváků druhým nejsledovanějším pořadem večera. Podle dalších údajů, ale kvůli nepříznivým odezvám veřejnosti Národ dětí opustili někteří sponzoři. CBS ale show přesto hodlá vysílat dál.

Promo video na Youtube