V neděli NASA naložila na palubu nosné rakety americké firmy Orbital ATK věci a potraviny o váze 3357 kilogramů. Z kosmodromu na ostrově Wallops Island ve Virginii pak byl tento náklad vyslán vstříc šesti astronautům obývajícím Mezinárodní vesmírnou stanici.

Mezi odeslanou poštou jsou předměty technického rázu i klasické zásoby, které konzumuje astronaut: zmražené jídlo, sušené ovoce a krekry. Pozemští dárci však tentokrát nezapomněli přibalit dehydrovaný bramborový salát a jiné pochutiny spojené se Dnem díkůvzdání a vánočními svátky.

Soukromá nákladní loď Dragon.
Mezinárodní vesmírná stanice se konečně dočká zásilky ze Země

Jak uvedl ředitel vesmírného programu Dan Hartman, přibližně čtvrtinu nákladu tvoří vzorky určené k otestování ve vesmírném prostoru. Konkrétně jde o bakterii Escherichia coli, podporující srážlivost krve, ale taktéž způsobující nepříjemné záněty močových cest. Vědci chtějí zjistit, zda je E. coli při ztrátě gravitace odolnější proti antibiotikům, nebo naopak.

Další důležitou částí nákladu odeslaného v neděli na orbit je zařízení mající zkoumat efekt laseru ve vesmíru. Ale šestice astronautů oceňuje především zásilku v podobě chladícího  boxu, který obsahuje vzpomínky na domov: čerstvé ovoce a zeleninu, pizzu a zmrzlinu.

Zdroj: Youtube

Tým na Mezinárodní vesmírné stanici si na „donášku až do domu“ bude muset počkat o trochu déle. Plánovaný odlet rakety Antares byl totiž na poslední chvíli přeložen ze soboty na neděli. Důvod? Místo startu narušil svou přítomností nehlášený soukromý letoun.

Astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren provádějí údržbu ISS.
Američtí astronauti téměř osm hodin opravovali z vesmíru ISS

Raketa nakonec vzlétla s pětiminutovým zpožděním v neděli v 7.19 východního času.

Firma Orbital ATK tuto předvánoční misi věnovala nedávno zesnulému astronautovi Genu Cernanovi. Ten se roku 1972 jako poslední člověk prošel po Měsíci a byl jedním ze tří lidí, kteří vstoupili na měsíční povrch dvakrát.