Velitel ozbrojených sil NATO André Lanata na konferenci v Berlíně informoval, že velení během rozsáhlého vojenského cvičení Trident Juncture, které se uskutečnilo na přelomu října a listopadu v Norsku, představilo 21 nových projektů. 

Německá kancléřka Angela Merkelová
Tolerance je duší Evropy, řekla Merkelová. Vyslovila se také pro vznik armády EU

Ke spolupráci s vojsky aliance na urychlení vývoje nových technologií vyzval tradiční výrobce zbraní, ale i start-upové společnosti. Upozornil, že čím dál snazší přístup k technologiím pomáhá potenciálním nepřátelům snižovat dlouholetý náskok NATO.

Úspěch belgické firmy

Jako součást konference uspořádalo velitelství již třetí „inovační výzvu“. Deset start-upových a malých firem zde dostalo šanci prezentovat vlastní řešení bojobých situací, jako je například odražení dronového útoku ze země i ze vzduchu. V letošním ročníku uspěla belgická společnost ALX Systems, která vyrábí civilní drony.

Ředitel společnosti Geoffrey Mormal uvedl, že malé firmy mají často potíže s pomalým a těžkopádným procesem výroby zbraní. „Je to ožehavé téma, takže by to mohlo v budoucnu pomoci přijímat rozhodnutí rychleji,“ řekl agentuře Reuters.

Svůj prostor během konference dostaly i velké zavedené značky. Účastníci se za zavřenými dveřmi sešli s nejvyššími představiteli dvanácti z celkového počtu patnácti velkých evropských výrobců zbraní.

Logistika i umělá inteligence

Lanata na konferenci zdůraznil, že NATO zajímají především oblasti umělé inteligence, konektivity, kvantových výpočtů a zpracování velkého objemu dat. Zároveň se však chce inspirovat u společností jako je DHL, která může poskytnout znalosti v oblasti logistiky, využitelné při přesunu zbraní i jednotek. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg doplnil, že zvýšení vojenských výdajů členských zemí by dosažení stanovených cílů výrazně urychlilo, ale zároveň je nutné zabránit fragmentaci evropského sektoru obrany.

Čeští vojáci na základně Bagrám v Afghánistánu.
Vyslání vojáků do bojové mise? Babišova myšlenka budí mezi politiky rozpaky