Hladovku Navalnyj ohlásil 31. března ve snaze vynutit si náležitou lékařskou péči kvůli bolesti zad a ztráty citlivosti v nohou. Lékaři, kteří ho ošetřovali na svobodě, ve čtvrtek projevili obavu o jeho život, pokud hladovku neukončí. Požádali rovněž o převoz Navalného z vězeňské do civilní nemocnice v Moskvě.

Navalnyj dnes na instagramu oznámil, že stále trvá na tom, aby ho prohlédl lékař, jehož o to požádá. Počítá prý s tím, že jídlo začne přijímat postupně a že přechod od hladovky potrvá 24 hodin.

Opoziční předák Alexej Navalnyj hovoří u soudu se svými právníky
Stav ruského opozičníka Navalného je kritický. Lékaři: Hrozí mu selhání ledvin

Sdělil také, že ho dvakrát prohlédli lékaři, kteří nepatřili k vězeňským, a poděkoval za podporu, jíž se mu dostalo. "Děkuji za podporu dobrým lidem tady a ve světě, udělali jsme velký pokrok," uvedl 44letý představitel opozice.

Uvězněn byl letos po návratu z Německa, kde se léčil z předchozí otravy, z níž viní ruskou tajnou službu a Kreml. Úřady to odmítají. V Rusku dostal 2,5letý trest za zpronevěru, ale proces považuje za politický. Leží v nemocnici pro pacienty s tuberkulózou ve vězeňské kolonii číslo tři ve Vladimirské oblasti.