Tuto sobotu se hlasovalo v 17 venkovských provinciích a 71 procent tamního obyvatelstva řekla ústavě ano. V sobotu 15. prosince, kdy se hlasy odevzdávaly v deseti provinciích včetně Káhiry, bylo pro návrh kolem 57 procent hlasujících.

Po oba dny se účast pohybovala slabě nad 30 procent – z asi 51 milionů oprávněných voličů jich hlasy odevzdalo 17 milionů.

Ústavu odmítli pouze ve třech provinciích – v Káhiře (proti bylo 57 procent lidí) a severně od ní v Kafr aš-Šajchu (51 procent) a v Gharbíji (52 procent). Tyto dvě provincie původně tvořily jednu. Dohromady mají šest milionů občanů. V Gharbíji je velké průmyslové město a bašta opozice Mahalla.

Ale už ve Fajjúmu, který je od Káhiry vzdálen necelou hodinu cesty, lidé ústavu přijali 89 procenty. Ještě více lidí – 91 procent – souhlasilo ve středomořské provincii Matrú. Obecně se dá říci, že s velkou převahou byl návrh přijat v provincích nacházejících se v deltě Nilu a také v horním Egyptě.

Odborníci interpretují slabou účast jako faktor komplikující uklidnění egyptské politické krize. Navrhovatelé ústavy – islamisté z Muslimského bratrstva – doufali v jednoznačné přijetí a souhlas nezpochybnitelné většiny národa. Nynější výsledek se slabou účastí začíná být označován za neprůkazný.

Hlasování provázelo mnoho podvodů, tvrdí opozice

Opozice také poukazuje na to, že hlasování provázelo mnoho podvodů. Opozice původně chtěla, aby byl návrh základního zákona přepracován a referendum odloženo. Po četných protesech pak své stoupence vyzvala, aby přišli k urnám a vyslovili se proti ústavě. Mezi voliči ale bylo mnoho takových, kteří svým ano nehájili návrh ústavy, ale spíše stabilitu země. Mluvčí opozičního uskupení Fronty národní spásy Chálid Daúd dnes řekl, že fronta o výsledcích pochybuje. „Nemyslíme si, že odrážejí skutečné přání Egypťanů," prohlásil. Opozice prý podá oficiální stížnost. Za hlavní nedostatek považuje špatně zajištěný dohled nad volbami. Kromě toho, že nebyl dostatek soudců, mnozí z nich dozor bojkotovali.

Očekává se, že prezident Muhammad Mursí vypíše na začátek příštího roku nové volby, které se budou konat už podle nové ústavy.

V den druhého kola referenda překvapivě rezignoval viceprezident Mahmúd Mekki a krátce na to byla oznámena a později dementována demise guvernéra centrální banky. Zatímco Mekki demisi zdůvodnil tím, že se jeho původní profese soudce neslučuje s prací politika, u guvernéra se hovořilo o zdravotních důvodech. Egypt se potýká s vážnými ekonomickými problémy.