Pro přijetí zákona hlasovalo 233 poslanců, proti bylo 205, dalších deset zákonodárců se zdrželo, uvedl server Onet.pl. K definitivnímu potvrzení zákona je zapotřebí ještě souhlas senátorů, mezi kterými nemá PiS zaručenou většinu. Senát má ale malé pravomoci a může jen oddálit, ne úplně zablokovat přijetí zákona, poznamenala agentura AP.  

Škoda JS. Ilustrační snímek
Švýcaři obžalovali dva ukrajinské politiky. Uplácet je měla i česká firma

"Zákon budí obrovské vášně, včerejší (čtvrteční) jednání (sněmovny) bylo bouřlivé a následné jednání ve výborech trvalo do páté ráno. Dnes vládní strana prohlásila, že z návrhu odstranila ustanovení, která by mohla odporovat právu EU," napsal.

Zákon byl sice pozměněn, ale podle agentury AFP stále hrozí odvolání soudců, kteří by zpochybňovali pravomoc nových soudců, dosazených soudcovskou radou.

Národně konzervativní PiS před týdnem v parlamentu předložila zákon, jehož účelem je podle kritiků umlčet a potrestat soudce, kteří zpochybňují stávající soudcovskou radu. Tento orgán, na jehož obsazení má vliv PiS, má pravomoc navrhovat prezidentovi nové soudce. Přijatý zákon také zakazuje soudcovským organizacím přijímat stanoviska "nepřátelská" vůči výkonné a zákonodárné moci. Soudci by mohli být za trest přeloženi, odvoláni nebo finančně postiženi.

Protesty proti zákonu

Ve středu na protest proti zákonu vyšly do ulic tisíce Poláků. Podle mluvčího EK místopředsedkyně komise Věra Jourová poslala do Varšavy dopis s výzvou, aby polská vláda návrh zákona ještě konzultovala s Radou Evropy.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro řekl novinářům, že odpoví komisařce Jourové na její dopis. Zeptá se jí, zda ví, jak jsou jmenováni soudci v její vlasti, nebo v Německu či jinde v Evropě, kde je podle ministra výběr a jmenování soudců ještě více v rukou politiků než v Polsku.

Jugoslávská letuška Vesna Vulovičová zázračně přežila pád letounu.
Zázraky, které udivily svět: létající muž, zmrtvýchvstání i přežití volného pádu

"Dozví se (Jourová), že polská vláda nedovolí zacházet s Polskem hůře než s Českem či Německem," zdůraznil Ziobro podle serveru Onet.pl. "Napíšu komisařce Jourové, že budu bránit Česko. Budu bránit její vlast. Budu bránit Německo. Pokud se kdokoli v Evropě pokusí zpochybnit principy, které tyto země přijaly ohledně jmenování soudců," dodal ministr, který tyto záležitosti považuje za kompetenci států, a ne unie.

Brusel dlouhodobě vede s Varšavou řízení kvůli justiční reformě, která podle komise podkopává vládu práva v zemi. Soud EU už nařídil Polsku změnit kritizované zákony, čemuž však polská vláda vyhověla pouze z části. Současný vývoj v zemi je podle Jourové znepokojující. Ráda by o věci jednala přímo ve Varšavě, bližší podrobnosti ale dnes mluvčí neměl.