Most mezi Hongkongem a Macaem měřící 55 kilometrů totiž končí na umělém ostrově, odkud dálnice míří pod zem.

Nově zveřejněné fotografie pořízené pomocí dronů ale ukazují, že betonové sloupy nazývané „dolosse“, které mají pohlcovat mořské vlny, jsou zčásti pobořené a oddělené od ochranné bariéry.

Zdroj: Youtube

Video: Eroze umělého ostrova

Znepokojující je fakt, že ochranné bariéry vypadají jinak, než na fotografiích projektu.

Fotografie v místních médiích vyvolaly ostrou debatu. Vedení správy hongonských dálnic uvedlo, že situaci monitoruje s tím, že „kvalita splňuje příslušné požadavky“.

Zveřejnění fotografie nepotěšilo ani správu mostu. „My máme vlastní způsob, jak to dělat, a vy (Hongkong) máte své způsoby. Zdá se, že předpokládáte, že se část konstrukce potápí. Byla tak ale navržena. Nemyslíme si, že jde o problém. Dodržujeme všechna nařízení a postupy,“ uvedl ředitel projektu Ju Lie pro hongkongský list South China Morning Post.

Nejdelší most přes moře, který spojuje Hongkong a Macao.
VIDEO: Velkolepá stavba i ohňostroj. Čína dokončila nejdelší most přes moře

Šéf projektu také dříve uvedl, že „nepravidelné uspořádání betonových bloků bylo navrženo záměrně“.

Spuštění projektu za více než 300 miliard korun bylo několikrát odkládáno. Jeho stavba trvá přes devět let, zdržuje ji překročení finančního limitu i soudní spory.

Původně měl být otevřen v roce 2016. Otevřen by měl být během letoška. I když už je téměř hotov, stále se čeká na inspekční kontroly.

Demolice sila v dánském Vordingborgu se nepovedla.
Nepovedená demolice. V Dánsku spadlo padesátimetrové silo na knihovnu

Megalomanský dopravní projekt tak spojí ekonomická centra Číny - Hongkong a Macao v oblasti delty Perlové řeky. Dvě šestiproudé silnice urychlí cestu mezi velkoměsty na 30 minut.

Podle kritiků tím ale čínská vláda upevní svoji moc v autonomním Hongkongu, který má mezi regiony nejlidnatější země světa specifické postavení.

Správa mostu ale také dříve zveřejnila fotografie které dokumentují pevnost zábran, které odolaly vlnám při ničivém tajfunu Typhoon Hato řádícím loni v srpnu.

Obavy se snažila rozptýlit i představitelka Hongkongu Carrie Lam. „Stabilita konstrukcí je vědecky prokázaná věc. Doufám, že jen proto, že někdo zveřejnil fotku s komentářem, nebudeme o projektu pochybovat,“ uvedla.

Zřejmě jeden z posledních snímků stanice Tchien-kung 1
Čínská vesmírná stanice shořela v atmosféře. Podívejte se na poslední záběry