„Nejsme žádní otroci,“ provolávají stávkující dělnícy z farmy nedaleko města Foggia v jižní Itálii. Stávku vyvolaly dopravní nehody, při nichž se dodávky, převážející zaměstnance z pracoviště domů, srazily s nákladními automobily. Čtyři osoby zahynuly v sobotu a dalších dvanáct přišlo o život v pondělí během čelní srážky nedaleko města Lesina.

Jihomoravská cizinecká policie v prostoru hranic u Valtic a Mikulova. Od loňska se policisté zaměřují především na hlavní dopravní tepny, stranou ale nezůstává ani ochrana takzvané hranice zelené. Využívají moderní techniku včetně dronů nebo detektoru tep
Migrantů v síti cizinecké policie ubylo. Zelenou hranici střeží i drony

Podle pracovníků je zaměstnavatelé, kteří by podle BBC mohli být napojení na organizovaný zločin, převážejí v přeplněných dodávkách a často s nimi ani neuzavírají řádné pracovní smlouvy. Tisíce migrantů v Itálii pracují doslova za almužnu. Aby si vydělali necelé jedno euro, musí na poli sesbírat sto kilogramů rajčat.

Dělníci z farmy svůj protest, nazvaný „pochod červených klobouků“ jako připomínku pokrývky hlavy, kterou nosí sběrači rajčat na polích v okolí Foggie, dopředu oznámili již v sobotu odpoledne.

Uprchlický tábor na ostrově Manus
Proč zemřel íránský běženec? Jeho smrti se dalo předejít, tvrdí koroner

Většina zaměstnanců má sice řádnou smlouvu, ale často nedostávají ani minimální mzdu. Řada z nich je nucená žít v chatrčích bez přístupu k elektřině a vodě. „Zacházejí s námi jako s otroky,“ řekl agentuře Reuters Ibrahim Sissoko. „Není tu pro nás jiná práce, oni to vědí a zneužívají toho.“

K protestům migrantů se připojili i zástupci italských odborů i guvernér Michele Emiliano ze sousedního regionu Puglia, který uvedl, že demonstranti bojují za důstojnou práci.

Od roku 2014 do Itálie přicestovalo více než 650 tisíc migrantů, většinou ze subsaharské Afriky.

Migranti, kteří nelegálně pronikli do španělské enklávy Ceuta.
Migranti vnikli do španělské enklávy Ceuta. Použili nehašené vápno a plamenomety