Kontejner bude nyní podle něj pravděpodobně po železnici převezen do Prahy. Kdy se tak stane, ale nechtěl ČTK říct.

"Na to se spíše zeptejte vašeho ministerstva životního prostředí," odkázal Marzahn na české úřady. "My jsme tu, tak řečeno, jen místo, kde k tomu došlo, ale informováni jsme také odtamtud," doplnil mluvčí.

Ze severoněmeckého přístavu kontejner do Brazílie vyvezla korejská společnost Hanjin Shipping. Ta k němu odmítla poskytnout jakékoli vyjádření. Náklad měl oficiálně obsahovat recyklovatelné plasty, brazilské úřady místo nich ale v kontejneru podle tamního tisku objevily "kontaminované usazeniny", špinavé obaly na čistící prostředky, použité jednorázové plenky, potravinové obaly a zbytky krmiva pro zvířata.

Brazílie odpad vrátila

Brazílie proto odpad vrátila zpět do Hamburku, což umožňují mezinárodní dohody o falešně deklarovaném škodlivém nákladu.
České ministerstvo životního prostředí na konci srpna sdělilo, že odpad by měl do Německa připlout v polovině září a o týden později by se měl vrátit do Česka. "Kontejner je od včerejška tady v Hamburku a měl by být pravděpodobně po železnici odvezen zpět do Prahy," řekl v úterý Marzahn.

Česká inspekce životního prostředí už také provedla kontrolu ve firmě NeOmA sídlící v Nedakonicích na Uherskohradišťsku, od níž sporný odpad pocházel. Společnost ale popírá, že by byl kontaminován. Že náklad obsahoval povolené plasty, se na základě získané fotodokumentace domnívá i ministerstvo životního prostředí. Jasno ale bude až po zkontrolování samotného kontejneru.

Brazilské úřady dříve uvedly, že zásilka mohla být zkouškou účinnosti brazilské pobřežní inspekce pro případnou dopravu dalšího odpadu.