Týmy Soko Crystal, nazvané podle německého pojmenování pervitinu, fungují od začátku září a působí v nich celkem 23 speciálních vyšetřovatelů. Podle Koschyka mají úzce spolupracovat se spolkovými úřady, státními zastupitelstvími a policisty v terénu. Jedním z jejich hlavních úkolů bude slaďovat práci všech těchto složek při potírání drogové kriminality, zejména té organizované.

„Chceme zvýšit tlak při pátrání a ulehčit práci vyšetřovatelům na místě," uvedl podle bavorského rozhlasu Koschyk. „Pašování drog se nám podaří účinně potlačit jen tehdy, pokud se mu stát a společnost postaví všemi prostředky, které k tomu má k dispozici," do­dal.

Dvě z nově vytvořených speciálních jednotek mají sídlo v Bavorsku a třetí v Sasku, tedy spolkových zemích u hranic s Českem, které se nejvíce potýkají s přílivem pervitinu. Ten se do Německa dostává především ze sousedního Česka, kde ho vyrábějí organizované skupiny a prodávají v pohraničních asijských tržnicích. Zatímco loni němečtí policisté a celníci zajistili 23 kilogramů této nebezpečné a rychle návykové drogy, do konce letošního června to bylo už téměř 38 kilogramů.

Čím dál větší zásilky

Podle policejních statistik roste razantně také počet Němců, kteří pervitin prvně vyzkoušejí, a zvětšuje se rovněž velikost kontrabandů. Výjimkou už nejsou ani zásilky vážící přes 300 gramů, uvedli na dnešní tiskové konferenci němečtí celníci.

Hlavně bavorští politici dávali nárůst výroby pervitinu v Česku a jeho pašování do Německa v posledních letech do souvislosti s českou právní úpravou, která držení do dvou gramů této drogy nehodnotí jako trestný čin, ale jen jako přestupek. Mnichov kvůli tomu Prahu v minulosti opakovaně kritizoval. České ministerstvo vnitra před časem oznámilo, že plánuje tuto hranici snížit.

Šéf bavorských policejních odborů Hermann Benker minulý měsíc v deníku Frankenpost upozornil, že to nestačí, a za nejdůležitější označil zlikvidování varen pervitinu na české straně hranice. Zároveň varoval, že bavorští policisté jsou kvůli přílivu „crystalu" z Česka už na hranici svých sil.