Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Němci přicházejí na chuť "gurmánskému pivu", chtějí s ním i do ČR

Frankfurt nad Mohanem - Nepořídíte ho v tradičním lahváči, ale většinou v lahvi připomínající sekt, nenalévá se do půllitru, ale často do číše na vysoké noze jako víno a k zakousnutí k němu se nepodávají utopenci, ale běžně degustační menu o několika chodech.

17.12.2012 5
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Řeč je o takzvaném gurmánském pivu ze specializovaných pivovarů, které více než na množství hledí na kvalitu a nebojí se experimentovat s nejrůznějšími přísadami a styly pěnivého moku. Nabízejí ho hlavně lepší restaurace obvykle ve spojení s gastronomickým zážitkem.

Velká šance

Tento nový pivní trend z USA, který už zdomácněl v Itálii nebo v Belgii, se začíná prosazovat v sousedním Německu. Tam s ním prorazila značka Braufactum z Frankfurtu nad Mohanem, která se svými pivy chce v příštím roce proniknout také do Česka. Šance na uchycení této nové pivní kultury je v rodišti plzeňského možná dokonce větší než v Německu, tvrdí tamní průkopníci.

„Když si vezmete německé restaurační pivovary, jsou téměř všechny extrémně tradicionalistické. Vaří světlé, tmavé a na Vánoce bock. Nejsou vůbec inovativní. Nezkoušejí styly jiných zemí, nedělají nic netradičního, vaří své klasické pivo," popsal zakladatel Braufactum Marc Rauschmann rozdíl mezi běžnými minipivovary a jeho produkcí, pro kterou inspiraci čerpal hlavně u amerických mikropivovarů.

„To, co je zdobí, je právě ta netradičnost, zkoušení nových věcí, vyměňování zkušeností s pivovarníky z jiných zemí. Neřídí se tím, co smím nebo mohu, ale tím, co chci. A vždycky to nějak jde," říká sládek, jenž se vaření piva věnuje přes 20 let.

Deset druhů piv

Braufactum, které patří do pivovarnické skupiny Radeberger, v současnosti nabízí deset druhů piv vlastní výroby a přes dvě desítky z partnerských zahraničních pivovarů. Ačkoli prý Rauschmann miluje české pivo, to plzeňského typu mezi nimi chybí.

„Vůbec ho neděláme, protože plzeňských existuje v Německu tolik skvělých, že by nemělo smysl ho vařit. Hledali jsme spíše styly, které v Německu nejsou zastoupeny nebo neexistují v takové formě, v jaké je nyní vaříme," přiblížil svou filozofii. Připravuje tak například svrchně kvašené hořké kolínské pivo (kölsch), skotský ale, nakuřované pšeničné, německý porter a další méně rozšířené druhy.

Všechny stáčí do vysokých černých lahví jako na víno, z nichž se chmelový mok před zraky hostů nalévá do elegantních číší na vysoké noze, ve kterých by klidně mohlo být i červené. Tak to alespoň dělá obsluha luxusní restaurace Landgut Falkenstein v Königsteinu, která patří mezi asi stovku restauračních zařízení, s nimiž firma v Německu spolupracuje.

Pivo s čokoládovými tóny

Návštěvníci si zde mohou vybrat třeba speciálně sestavené menu, u něhož je ke každému ze čtyř chodů podáváno jiné pivo. Překrm v podobě křepelčích prsíček tak ozvláštňuje březňák s aroma pečených kaštanů a tmavého chleba, k polévce z dýní Hokkaidó se servíruje ovocně laděné pšeničné stylu IPA, chuť jeleního masa jako hlavního chodu doplňuje černé pivo s čokoládovými tóny a kapka pěnivého moku nechybí ani u sladké tečky na závěr.

„Stejně tak je možné si k ostatním menu objednat doprovodná piva a ochutnat různá v menším množství. O to je velký zájem," doplnil šéfkuchař Oliver Heberlein, podle něhož u těchto piv neplatí žádná zažitá spojení s druhy mas a dalšími pokrmy, známá u vín. „Rozmanitost jejich aroma je tak velká, že je nelze vměstnat to nějakých forem," vyzdvihuje gastronomickou přednost speciálů, odborně označovaných jako řemeslné pivo (craft beer).

Klobása k hořčímu pivu

Obyčejnější smrtelníci si na ně mohou zajít třeba do berlínské restaurace Das Meisterstück, jejíž chloubou jsou originální variace opékaných klobás a domácí chleba. „Ten velmi dobře harmonizuje s hořčími pivy IPA. A z našich klobás se tato ušlechtilá piva výborně chuťově hodí třeba ke kachní s aroma asijské citronové trávy," vylíčil majitel podniku Frank Waldecker, který hostům nabízí několik desítek pivních lahůdek z celého světa. Pro fajnšmekry má i sedmichodové menu s jejich degustací.

„Jsou určena pro ty, kteří si umějí vychutnávat, jsou přátelsky nakloněni experimentování, rádi pijí víno nebo whisky a jsou otevřeni zkoušení nových věcí i u piva," vysvětluje Rauschmann. Druhou cílovou skupinu podle něj tvoří milovníci zlatavého moku, které baví objevovat nové chutě, což prý platí zejména o mladých lidech.

Pije se po desetinkách litru

Zájem Němců o toto labužnické pivaření podle Rauschmanna stále roste, i když se nejedná zrovna o levnou záležitost. Jedna lahev vyjde okolo deseti eur (250 Kč) a mnohdy i na víc. „Každý, kdo si kupuje víno, si může koupit i lahev našeho piva. Nesmí ale uvažovat v množství. Tohoto piva se nepije litr nebo dva, ale pije se po desetinkách litru. Jde o zážitek, který při tom člověk má. Ne o to, kolik jsem toho vypil, nýbrž co jsem vypil," zdůrazňuje Rauschmann odlišnost od konzumace klasických piv.

Na tu chce Braufactum sázet i v Česku, kam firma plánuje začít vyvážet své produkty příští rok. Uchytit by se s nimi chtěla ve stále přibývajících pivních restauracích a barech a v pivotékách. „S tím, jak v České republice roste cena piva a lidé ho pijí každý den méně, o to víc si uvědomují, že za ty své peníze by chtěli něco zvláštního," vidí v Česku potenciál i pro exkluzivní značky Kamil Krakeš, šéf mezinárodní divize skupiny Radeberger.

„V Americe se jasně prokázalo, že to nový trend je a že je to cesta. Ani v Německu ani v České republice to určitě v nejbližších pěti letech nebude zásadní nositel obratu a zisků, ale ta cesta se bude postupně rozevírat. A v Česku do určité míry možná víc než v Německu," soudí Brňan ve službách pivovarnického gigantu z Frankfurtu nad Mohanem.

Autor: ČTK

17.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
5 11

Alkohol nezletilým prodali v 16 brněnských obchodech, zjistili inspektoři

Podporujete, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti?
4 33

Jak to vidí Petr Koděra: Konečně se do sebe opřeli

Česká televize točí podle reálných kauz. Metanolová aféra se dočká plátna

Metanol a Dukla 61 – filmy podle skutečných událostí, které právě natáčí Česká televize. Zatímco ten první pojednává o takzvané metanolové aféře, při níž jen v Česku zemřelo  49 lidí a více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky, druhý je inspirovaný událostmi léta 1961, kdy při havárii v havířovském dole Dukla zahynulo 108 horníků.

Zachycené zvuky nepocházely z ponorky, pátrání je stále neúspěšné

Zvuky v moři, které během pondělí zachytily sonary záchranářů, nevydávala zmizelá armádní ponorka A.R.A. San Juan. S odvoláním na mluvčího argentinského námořnictva Enriqueho Balbiho o tom informovala agentura AP.

Stavba dálnice D7 nabrala skluz, auta na nový úsek vyjedou později

/FOTOGALERIE/ Termín dokončení dálnice D7 ještě není oficiálně stanoven. Mělo by to být v průběhu léta.

Lanovka na Petříně, v zoo a na Smíchově. Které další Praha plánuje?

Pražské lanovky. V metropoli najdeme sice jen tři, ale za to jsou všechny něčím unikátní. Praha se tak pyšní lanovkou z konce 19. století, lanovkou s nejmenším převýšením v celé České republice a nejmenší lanovkou, o které často Pražané nemají ani tušení. Na jaké další lanové dráhy se můžete těšit v budoucnu?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT