Lidí začínajících s drogami podle ní jinak ubylo stejně jako množství těch, kteří v důsledku užívání narkotik zemřeli. Obětí závislosti bylo dokonce nejméně za posledních 25 let.

Německé úřady loni evidovaly 2556 lidí, kteří poprvé okusili pervitin, jemuž se v Německu přezdívá crystal. To představuje jednapadesáti­procentní nárůst ve srovnání s rokem 2011, kdy registrovaly 1693 začínajících konzumentů.

Podle vládní pověřenkyně pro drogovou problematiku Mechthild Dyckmansové většina těchto začátečníků pochází ze spolkových zemí Durynska, Saska a Bavorska. Poslední dvě leží při hranicích s Českou republikou a připadá na ně většina zachyceného pervitinu. Žádné výtky vůči Česku ale zpráva neobsahuje.

Němečtí policisté loni zabavili více než 75 kilogramů pervitinu oproti 40 kilogramům v roce předešlém, což představuje nárůst o 88 procent. Značně přibylo rovněž případů, při nichž byla tato rychle návyková droga zadržena, a to o 66 procent na 3512 případů.

„Důsledný boj proti syntetickým drogám bude stále důležitější. Není žádný důvod k odvolání poplachu," prohlásil na tiskové konferenci v Berlíně šéf Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke. „Zejména stále vysoká míra růstu počtu začínajících konzumentů i případů a množství zajištění takzvaného crystalu v některých regionech Německa vyžaduje nadále důslednou reakci vyšetřovacích orgánů," dodal Ziercke.

Na následky užívání drog umírá stále méně lidí

Na rozdíl od pervitinu zájem o vyzkoušení drog obecně v Německu v loňském roce klesl. Úřady registrovaly 19.559 lidí s první drogovou zkušeností, což je o osm procent méně než v roce 2011, kdy jich bylo 21.315.

V důsledku konzumace drog loni u západních sousedů Česka zemřelo 944 lidí. To je nejnižší počet od roku 1988. „Je potěšující, že na následky užívání drog umírá stále méně lidí. Ale i jeden, kdo takto umře, je moc," konstatovala Dyckmansová.

Pervitin si němečtí konzumenti a dealeři jezdí nejčastěji obstarávat do asijských tržnic v českém pohraničí, kde je vyjde výrazně levněji než na německém trhu. Zejména bavorští politici kvůli tomu kritizovali českou právní úpravu, podle níž držení do dvou gramů této drogy není trestným činem, ale jen přestupkem, což podle Mnichova povzbudilo výrobce pervitinu a zapříčinilo jeho současný boom v regionu. České ministerstvo vnitra nyní plánuje tuto hranici snížit.

Zatímco Ziercke považuje šíření „crystalu" stále spíše za regionální problém týkající se hlavně Bavorska a Saska, jiní představitelé policie a někteří politici ho už mají za „plošný problém" dotýkající se celého Německa.