Nepůjdeš k volbám, zaplatíš pokutu. Po mizivé účasti ve víkendových volbách do Evropského parlamentu politici přemýšlejí, jak voliče k urnám přilákat. Část německých sociálních demokratů (SPD) navrhuje radikální řešení: volby by mohly být povinné.

Neúčast by se pokutovala 50 eury. Němci by se tak přidali k obyvatelům dalších čtyř evropských zemí, kterým za neúčast u voleb hrozí sankce.
Socialisté ve většině evropských zemí o víkendu utrpěli porážku na hlavu. Za svým neúspěchem teď vidí právě to, že se lidem nechtělo k volbám. Hned po vyhlášení výsledků voleb se politici ptali: jak to, že přišlo tak málo lidí?

„Nevím, proč je volební účast tak nízká, nutně potřebujeme analyzovat, proč lidé nejsou ochotni přijít volit,“ řekl po volbách lídr evropských liberálů Graham Watson. A odcházející předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering ho doplnil: „Musíme se pokusit zvýšit volební účast, jak jen to půjde!“

Nevolíš, zaplatíš

Recept teď přišel z německého Spolkového sněmu. Poslanec za SPD Jörn Thießen chce lenost voličů vyléčit zavedením tučné pokuty. „My politici musíme v parlamentu také hlasovat, a můžeme to požadovat i po voličích. Kdo nepřijde k volbám, měl by zaplatit 50 eur pokuty,“ nechal se slyšet Thießen.

Inspiraci našel v Belgii, kde jsou volby povinné. O uplynulém víkendu tam volilo 86procent lidí. V Lucembursku, kde za absenci u voleb také hrozí sankce, přišlo dokonce 91 procent voličů. Navzdory očekáváním části německé SPD ale povinné volby nemusí vysokou účast zaručit.
Během posledních voleb do europarlamentu to dokázali voliči z Kypru a Řecka, kteří k volbám také musí. V zemi pod Olympem, kde je volební účast i přes povinnost tradičně nízká, přišlo volit jen 52 procent lidí.

„Je to nesmysl, trestat voliče,“ kritizuje svého kolegu poslanec Klaas Hübner dle listu Die Welt. Když bude mít europarlament více pravomací, pak bude podle něj pro voliče atraktivnější.

Přímá volba přesedy

Kromě volební povinnosti Němci probírají i další možnosti, jak volby a politiku vůbec udělat víc „sexy“ a přilákat voliče i bez pokuty.
Europoslanec za křesťanské demokraty Elmar Brok třeba navrhuje přímou volbu předsedy Evropské komise. Podle něj by si průhledný boj o post šéfa unie získal pozornost Evropanů a lidé by volit přišli. Dobrovolně.

Umírněnější cesty, jak přilákat lidi k rozhodování o unijních záležitostech, hledají i evropští lídři.
Předseda komise José Barroso chce politiku unie přiblížit obyvatelům jednotlivých států, protože jedině to podle něj může vést k vyšší volební účasti.