Podle agentury AP o tom dnes informovalo spolkové státní zastupitelství.

Spolkový státní zástupce Marcus Köhler dnes potvrdil, že jeho úřad obvinil 37letého muže z členství v extremistickém Islámském hnutí Uzbekistánu (IMU) a Al-Káidě.

V táboře IMU Siddiqui absolvoval vojenský výcvik a podílel se na vzniku propagandistického videa v němčině. V létě roku 2009 jej cvičila na pomezí Pákistánu a Afghánistánu Al-Káida a naučil se používat těžké zbraně včetně protitankových zbraní a minometů, uvedl Köhler. V červnu 2010 jej "vysoce postavený člen Al-Káidy" pověřil, aby se vrátil do Německa a připojil se k evropské části teroristické organizace, sdělil Köhler dále.

Siddiquiho zajali Američané v červenci 2010 v Afghánistánu, kde bojoval proti jednotkám NATO. Když byl ve vazbě, poskytl vyšetřovatelům podrobnosti údajných plánů Al-Káidy na útoky v evropských městech. Ty se měly ve velkých městech Británie, Francie a Německa odehrát po vzoru útoku v indické Bombaji.

Na základě těchto informací pak americké úřady v říjnu loňského roku vyzvaly své občany k opatrnosti při cestách do Evropy, především při návštěvách veřejných míst. Podobná varování vydaly následně také Japonsko, Austrálie, ale i některé evropské země.

Zatím nebyl stanoven termín zahájení procesu se Siddiquim.