Přísná bezpečnostní opatření panovala na vánočních trzích v reakci na listopadové teroristické útoky v Paříži již loni. Letos bude na klidný průběh adventu stejně jako v loňském roce dohlížet policie v uniformách i v civilu. Řada organizátorů najala vlastní bezpečnostní agentury.

Přísnější opatření než loni chystá například Norimberk, a to mimo jiné v reakci na teroristické útoky v nedalekých městech Würzburg a Ansbach letos v létě. Podle policejního ředitele Hermanna Gutha bude v ulicích Norimberku především mnohem více uniformovaných policistů. "Posílíme naše síly, aniž bychom ale znejistili obyvatelstvo," slíbil Guth.

Hlavní příjezdy na norimberský Christkindlesmarkt, který se návštěvníkům otevře již v pátek, budou blokovat policejní auta, uvedl dále policejní ředitel. Bezpečnostní složky tak podle něj reagují na teroristický útok v Nice, kde pachatel najel do lidí slavících státní svátek nákladním vozem. Při tom jich 86 zabil a přes čtyři stovky zranil.

Podle Gutha není ale důvod se domnívat, že by Norimberku hrozilo během adventu nějaké konkrétní nebezpečí. "Reagujeme pouze na neurčitý stav ohrožení," uvedl.

Ostrahu vánočních trhů posílí také v Kolíně nad Rýnem. Přítomnost většího množství policistů v ulicích je součástí nového bezpečnostního konceptu, který radnice přijala po loňském Silvestru, během nějž převážně imigranti sexuálně napadali a okrádali ženy slavící konec roku. Předejít chtějí místní policisté nejen případnému atentátu, ale i kapesním krádežím.

Naopak návštěvníci drážďanských vánočních trhů, mezi nimiž jsou každý rok také tisíce Čechů, by podle místní policie žádné změny poznat neměli.

Soukromé bezpečnostní agentury budou střežit trhy například v Karlsruhe, Mannheimu, Heidelbergu, Freiburgu či Ulmu. Poprvé je letos povolali také organizátoři trhů v Brémách. V nedalekém Hamburku naopak žádné změny nechystají. "Nechceme se nechat zastrašit a budeme naše svátky slavit tak, jak jsme zvyklí," uvedl mluvčí místní policie.

V Německu se podle Ústavu německého hospodářství (IW) konají vánoční trhy každoročně asi na 2500 místech. Obzvlášť lukrativní je prodej svařeného vína. Podle IW průměrně každý návštěvník trhů utratí 12 eur (324 Kč) přímo na stáncích a dalších 20 eur (540 Kč) v kamenných obchodech v okolí trhů.

Americké ministerstvo zahraničí dnes varovalo občany Spojených států před zvýšeným rizikem teroristických útoků v Evropě v době nadcházejícího adventu. Jako možné cíle útoků jmenovalo právě i vánoční trhy. Připomnělo, že kromě Turecka, Belgie a Francie teroristé útočili letos také v Německu.