Ministryně prohlásila, že jeho nadřízení důstojníci nad problémem zavírali oči.

Ilustrační foto.
Německo chce automaticky anulovat všechna dětská manželství

Údajné spiknutí bylo odhaleno minulý týden a zahrnuje osmadvacetiletého vojáka, který v prosinci 2015 použil falešnou identitu, aby se mohl zaregistrovat jako syrský uprchlík. Podezřelý Franco A . nehovořil arabsky a předpokládá se, že plánoval útok, který by pak byl připsán na vrub uprchlíkům. Podle zjištění vyjadřoval podporu krajní pravici. Další voják pak byl zatčen poté, co byl nalezen s výbušninami.

Ministryně von der Leyenová kritiku vedení armády vyslovila v neděli večer v živém televizním vysílání a následovala ji otevřeným dopisem. Ve svém vyjádření podle BBC uvedla, že zatímco drtivá většina vojáků se chová bezproblémově, poslední skandály již nejsou ojedinělými případy. Podle von der Leyenové je nepochopitelné, proč vedení armády tyto incidenty bagatelizovalo a přehlíželo je.

Kanadský bezpečnostní konzultant Ron Bowles shromáždil volně dostupná data o 100 milionech uživatelů sociální sítě Facebook. Ta má celkem přes půl miliardy účtů.
Německo bude pokutovat sociální sítě

Mluvčí opoziční SPD pro obranu, Rainer Arnold, už vyzval von der Leyenovou, aby se omluvila za to, že „vyvolává otázky týkající se celé armády". „Jak můžete takovou generalizaci vysvětlit vojákům, kteří slouží v cizích zemích jako je Mali a kteří se museli vypořádat s nejtěžšími úkoly s omezeným vybavením," ptal se Arnold.

"Nikdo nedokáže pochopit, proč se ministryně po třech a půl letech ve funkci uchýlí k podobným výrokům, kterými velice odsuzuje svůj vlastní tým," dodal k situaci André Wüstner ze svazu ozbrojených sil Bundeswehrverband.

Ilustrační foto
Německo loni registrovalo přes 3500 útoků na migranty