„Odhadujeme, že od začátku roku nebyly sejmuty otisky asi 45.000 lidí, kteří nelegálně přicestovali, ačkoli takovou registraci vyžaduje zákon o azylovém řízení," prohlásil Jörg Radek, který stojí v čele policejních odborů.

Zmíněný pokyn nesnímat otisky údajně ústně vydalo spolkové policejní ředitelství v Postupimi. Ředitelství nicméně zmíněnou praxi nekomentovalo, uvedlo jen, že rostoucí počet běženců doléhá i na policii.

Radek tvrdí, že policisté jsou přetíženi případy žadatelů o azyl a že práci jim neusnadňuje ani technika, která je zastaralá a pomalá. Například v Pasově je denně zadrženo 250 až 300 nelegálních migrantů. Policisté se jich zeptají na jména a poté pomocí čtečky prstů v systému ověří, zda nemají záznamy. Otisky se ale neukládají. Běženci jsou poté odesláni ke spolkovému úřadu pro migraci, který je pověřen jejich registrací.

„Je ale otázkou, zda tam vůbec dorazí. Nikdo neví, kam ve skutečnosti odcházejí," dodal Radek.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhaduje, že letos dorazilo do Evropy 150.000 migrantů, většina z nich do Itálie a Řecka. Tyto země ale běženci považují jen za bránu do Evropské unie, neboť jejich cílem jsou nejčastěji bohatší severní státy EU.