Napsal to dnes deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na informace ze stranických kruhů, které to potvrdily také agentuře DPA. Podle ní by tak SPD vůbec poprvé nechala o vstupu do velké koalice rozhodnout své členy.

Zatímco v sociální demokracii naráží obnovení spolupráce s Merkelovou na odpor části strany, dva na sobě nezávislé průzkumy dnes ukázaly, že toto řešení povolební situace si přeje každý druhý Němec.

Gabrielův návrh podle Süddeutsche Zeitung a DPA počítá s tím, že by zhruba půlmilionová členská základna SPD hlasovala až o konečném návrhu koaliční smlouvy s CDU/CSU. Vnitrostranické referendum by se mělo konat před 14. listopadem, na kdy je naplánován celostátní sjezd SPD. V případě jejího zamítnutí by se tak formování nové německé vlády výrazně protáhlo a zkomplikovalo. Výsledek by totiž pro vedení SPD byl závazný, uvedla DPA.

Stranická budoucnost

Šéf německých sociálních demokratů hodlá podle mnichovského listu spojit s tímto hlasováním i svou stranickou budoucnost. Pokud by vytvoření koalice s CDU/CSU členové odmítli, nemohl by se nejspíš znovu ucházet o funkci v čele strany. To samé by zřejmě platilo i pro další špičky SPD, které by se na vyjednávání koaliční smlouvy podílely.

Vnitrostranický plebiscit dnes podpořil například předseda Evropského parlamentu z řad SPD Martin Schulz nebo místopředseda poslanecké frakce Hubertus Heil. „Z mého pohledu by dávalo smysl, kdyby se k tomuto rozhodnutí přizvali členové," řekl Schulz deníku Handelsblatt. Podle serveru Focus.de by bylo hlasování i nástrojem tlaku na Merkelovou, aby sociálním demokratům v koaliční smlouvě co nejvíc ustoupila, aby prošla.

Dnes večer se v Berlíně sejde takzvaný stranický konvent SPD, na němž bude 250 delegátů z celé země hodnotit výsledek sociálních demokratů v nedělních volbách a rozhodovat o tom, zda zahájí koaliční jednání s konzervativci. Podle DPA tam kromě návrhu na vnitrostranické hlasování o koalici zazní i návrh na započetí sondážních rozhovorů s CDU/CSU. Zda strana přistoupí i na konkrétní dojednávání koaliční smlouvy, by měl po sondážích rozhodnout další konvent.

Zhruba polovina Němců

SPD skončila ve volbách druhá se ziskem 25,7 procenta hlasů, s velkým odstupem na suverénně vítěznou křesťanskou unií CDU/CSU. Kancléřčině formaci schází v novém Spolkovém sněmu pět křesel k absolutní většině, musí proto hledat koaličního partnera mezi dosud opozičními stranami. Její tradiční spojenci, liberálové z FDP se do dolní komory parlamentu totiž vůbec nedostali.

Vedení CDU/CSU v čele s Merkelovou upřednostňuje koaliční spojení s SPD, s níž kancléřka vládla už v letech 2005 až 2009. V následných volbách ale z úspěchů velké koalice profitovali jen konzervativci, zatímco sociální demokraté přišli o množství voličů a dosáhli svého nejhoršího volebního výsledku v poválečných dějinách.

Také kvůli této zkušenosti se části SPD do svazku s Merkelovou nechce. Odpůrci velké koalice se zároveň obávají, že SPD nebude v tandemu se silnou unií CDU/CSU schopná prosadit své programové priority. V sociální demokracii proto tento týden sílily hlasy volající po tom, aby rozhodnutí o povolební postupu určila členská základna.

Vznik koalice dvou nejsilnějších parlamentních stran podporuje zhruba polovina Němců. Ukázaly to nezávisle na sobě průzkumy pro veřejnoprávní televizi ARD a zpravodajský kanál N24. V anketě pro ARD se pro velkou koalici vyslovilo 48 procent respondentů, v šetření pro N24 dokonce 50 procent. Ostatní uvažované koaliční kombinace se podle nich těší výrazně menší přízni.