O deportaci migrantů, kteří se v Německu dopustí trestného činu, by se nově mělo rozhodovat ve zkráceném řízení. O povolení k pobytu by automaticky měli ihned přijít také ti lidé, kteří se budou snažit řízení o svém vypovězení z Německa prodlužovat.

V rámci boje proti terorismu chce vláda podle Bildu rovněž omezit rozsah lékařského tajemství. Nově by měli lékaři mít povinnost informovat úřady v případech, kdy jim jejich pacient sdělí, že uvažuje o spáchání trestného činu.

 také navrhuje rozšířit rozsah dat, která musí poskytovatelé komunikačních služeb schraňovat o svých zákaznících a na vyžádání je poskytovat policii.

Ministr přichází s balíčkem opatření v reakci na čtyři červencové krvavé útoky, z nichž dva vyšetřovatelé hodnotí jako teroristický čin. Během jednoho týdne zranil mladý Afghánec ve vlaku v Bavorsku nožem a sekerou pět lidí, než ho policie zastřelila. Mladík íránského původu poté zastřelil v Mnichově devět lidí, než spáchal sebevraždu. V Bádensku-Württembersku napadl přistěhovalec nožem svou družku a zabil ji, v bavorském Ansbachu se odpálil sebevražedný útočník a zranil 15 osob.