Léčebné konopí užívá v Německu zhruba 400 lidí, podle ministerstva zdravotnictví se ale dá v příštích letech očekávat rychlé zvyšování jejich počtu. Konopné preparáty užívají lidé, kteří trpí silnými bolestmi nebo hyperaktivitou. Látka je dostupná pouze na lékařský recept a pojišťovny ji ani částečně neplatí.

Německo se dosud bránilo tomu, aby se stát nějak podílel na výrobě konopných látek. Vládní zmocněnkyně pro otázky drog Marlene Mortlerová tuto možnost opakovaně odmítala s odůvodněním, že „stát nemůže být drogový dealer".

Podle současného plánu ministerstva zdravotnictví by však měla vzniknout specializovaná „konopná agentura" spadající pod německý úřad pro kontrolu léčiv. Agentura by od licencovaných pěstitelů vykupovala konopí a prodávala ho lékárnám a výrobcům konopných léčivých prostředků.

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové však odmítá požadavky opozice i některých lékařů, aby si lidé mohli legálně pěstovat léčebné konopí pro vlastní spotřebu. Konzervativci se obávají, že by nebylo možné zajistit dostatečnou kontrolu nad pěstováním a že by část vypěstovaných rostlin mohla být zneužita pro výrobu drog.