Výše fondu podle kancléřky odpovídá tomu, že letošní povodně napáchaly větší škody než rozvodněné řeky před jedenácti lety. „Není to podle nás žádná malicherná částka, ale suma vycházející z reality," podotkla šéfka vlády. Ministr vnitra Hans-Peter Friedrich dnes výši povodňových škod v Německu odhadl minimálně na 7,5 až osm miliard eur.

Polovinu prostředků do fondu dá německý stát a druhou polovinu spolkové země. Merkelová zdůraznila, že tyto peníze nebudou získávány pomocí zvýšení daní nebo mimořádných odvodů jako po záplavách v roce 2002. Připustila ale, že na straně státu si vynutí nové zadlužení.

Na peníze mají nárok

Kromě těchto osmi miliard eur chce Německo na popovodňovou obnovu získat finance také od Evropské unie. Podle durynské premiérky Christine Lieberknechtové dnes zaslalo osm postižených německých spolkových zemí spolu s Českou republikou do Bruselu dopis předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi. V něm podle serveru spiegel.de zdůraznily, že si náprava povodňových škod vyžádá „finanční prostředky v obrovském rozsahu".

„Je tam k dispozici fond EU na pomoc při katastrofách, který pro nás musí být využitelný a ze kterého nám mohou přijít dodatečné prostředky, jejichž výši zatím neznáme. Máme ale za to, že na tyto peníze máme nárok," prohlásila Lieberknechtová.

EU už dříve postiženým zemím pomoc přislíbila. Nárok na prostředky z evropského fondu solidarity mají státy, kde škody přesáhnou přesně stanovenou výši. V případě Německa je to 3,6 miliardy eur. Nejsou však určeny na okamžitou pomoc, ale na výstavbu protipovodňových opatření nebo obnovu infrastruktury. V minulých dnech německá média s odvoláním na evropského komisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského nicméně upozorňovala, že kvůli neuzavřenému rozpočtovému plánu unie nemá fond k dispozici žádné finance.

Podle odhadu ratingové agentury Fitch způsobily letošní povodně v Německu národohospodářské škody ve výši zhruba 12 miliard eur (přes 300 miliard Kč). Berlínská vláda na okamžitou pomoc obětem záplav již dříve slíbila uvolnit 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč).