On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

V Německu za 24 hodin zemřelo 72 lidí nakažených koronavirem, a celkový počet obětí se tak vyšplhal na 325, uvedl dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Nově infikovaných registruje rekordních 6294. Kancléřka Angela Merkelová i vzhledem k aktuálnímu vývoji vyzvala občany k trpělivosti, přijatá opatření jsou podle ní nadále potřeba, počítá se s jejich prodloužením.

Eurokomisařka Věra Jourová.
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová: EU investuje miliardy do vakcíny

Celkový počet prokázaných infekcí v pátek podle RKI dosáhl 48 582. Nejvíce nakažených má nadále Bavorsko (11 150), které na východě sousedí s Českem. Na druhém místě zůstává nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (10 607) a třetí Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa (9781).

Nejvíce obětí vykazuje Severní Porýní-Vestfálsko (101), následované Bádenskem-Württemberskem (80) a Bavorskem (77). V žádné další zemi si zatím nemoc COVID-19, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, nevyžádala více než 12 životů.

Německo kvůli zpomalení šíření koronaviru přijalo řadu opatření, včetně zákazu shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech. Kancléřka Merkelová, která je nyní sama v domácí karanténě, dnes ve svém pravidelném podcastu uvedla, že si je dobře vědoma toho, jak velký dopad opatření na životy lidí mají, a ocenila, že je v drtivé většině dodržují. S uvolněním opatření nelze počítat až do 20. dubna, listu Tagesspiegel to řekl šéf úřadu kancléřky Helge Braun.

Cestující na letišti v Pekingu
Čína hlásí 54 nových případů. V USA se koronavirem nakazilo přes sto tisíc lidí

"Rozumím tomu, že se lidé už netrpělivě ptají, jak dlouho to ještě bude trvat," podotkla také. "Nikdo teď však nemůže s čistým svědomím říci, že ví, jak dlouho tato těžká doba bude trvat," míní. Poprosila proto občany o trpělivost. Za důležité označila zpomalení nákazy tak, aby se počet infikovaných zdvojnásoboval maximálně každých deset dnů, teď se zdvojnásobuje zhruba každých 5,5 dne.

Počet obětí nákazy koronavirem ve Velké Británii překročil tisícovku a dosáhl 1019, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Během posledních 24 hodin v ostrovní zemi podlehlo nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, 260 lidí.

Ve Švýcarsku podle ministerstva zdravotnictví počet mrtvých stoupl z pátečních 197 na 235. V Nizozemsku zemřelo dalších 93 lidí, celkový počet obětí činí 639, uvedla agentura Reuters.

V Nizozemsku zemřelo dalších 93 lidí, celkový počet obětí činí 639, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Přibylo také 1159 nově potvrzených případů, což ale představuje menší přírůstek než v pátek. Pokud tento vývoj bude pokračovat, bude možné to podle Nizozemského ústavu pro veřejné zdraví a životní prostředí (RIVM) považovat za potvrzení, že opatření proti šíření nákazy fungují. Země zatím potvrdila 9762 případů.

Rusko má přes 1200 nakažených a čtyři mrtvé

V Rusku bylo během uplynulých 24 hodin zjištěno 228 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených tak dosáhl 1264. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, stoupl na čtyři. Uvedla to dnes agentura Interfax. Předchozí bilance čítala 1036 infikovaných a tři mrtvé. Nové případy byly podle Interfaxu zjištěny ve 26 z 85 ruských regionů. Nejvíce, 114, připadlo na Moskvu.

Vláda podle médií zvažuje možnost přerušit vitrostátní leteckou a železničtní osobní dopravu, aby omezila šíření nákazy. Moskevská radnice pak prý vážně posuzuje uzavření města. Mluvčí vlády a radnice se ale zdrželi vyjádření.

Rusko od pátku 27. března přerušilo mezinárodní letecké spojení s výjimkou charterových letů, jejichž účelem je zajistit návrat Rusů do vlasti ze zahraničí. Kvůli boji proti koronaviru bude příští týden volný, lidé nebudou chodit do práce, připomněl list Kommersant.

Dezinfekce prostranství před nádražím v Miláně
Různá rychlost šíření koronaviru? Vliv může mít i znečištění ovzduší, míní vědci

Ukrajina potvrdila 93 nových případů, čímž celkový počet nakažených stoupl na 311. Z nich osm zemřelo a pět se uzdravilo, včetně jednoho dítěte, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

V Uzbekistánu dnes zemřel 39letý lékař, který se neúspěšně pokoušel tajně se vyléčit z nemoci. Doktor byl v kontaktu s uzbeckým "nultým" pacientem, tedy zdrojem infekce ve středoasijské zemi, který jej zřejmě nakazil, napsala agentura Reuters s odvoláním na tamní úřady. Doktor byl ve čtvrtek hospitalizován již ve vážném stavu a o dva dny později zemřel, jako druhý pacient s koronavirem v této bývalé sovětské republice.

Uzbekistán dosud potvrdil 104 případů nákazy. Uzavřel také všechny oblasti a zakázal občanům opouštět domovy s výjimkou cest do práce a na nejnutnější nákupy. Podle serveru Fergana je zakázáno shromažďování více než tří lidí na veřejných místech, s výjimkou členů jedné rodiny.

Slovensko umožní otevřít další prodejny, zpřísní pravidla hygieny

Slovensko umožní od příštího týdne otevřít některé menší prodejny, které byly uzavřeny kvůli pandemii koronaviru. Podnikatelé ale budou muset dodržovat přísnější hygienu a zamezit většímu počtu zákazníků v prodejnách. Novinářům to dnes řekl premiér Igor Matovič. Slovensko také znovu otevřelo hraniční přechody pro kamionovou dopravu, které uzavřelo v pátek. V zemi přibylo 23 potvrzených případů infikovaných koronavirem, celkově testy v zemi dosud odhalily 292 nakažených.

Od minulého týdne mohou mít na Slovensku otevřeno jen například prodejny s potravinami, drogerie či lékárny. Nově budou moci prodávat zboží či poskytovat služby také například menší stavebniny, železářství, zahradnictví, oční optiky nebo leasingové firmy. Uvolnění pravidel se netýká nákupních center a velkých prodejen.

"Předpokládáme, že to nezpůsobí zvýšené riziko pro nás všechny. Umožňujeme, aby ekonomika pomaloučku začala žít," řekl Matovič.

Otevřené obchody ale budou muset zajistit pro zákazníky dezinfekci rukou nebo rukavice, dále povinné odstupy lidí u pokladen. Zároveň v jednom momentu bude moci být v prodejně v přepočtu jen jeden zákazník na 25 metrů čtverečních prodejní plochy. Pokud se ale podle Matoviče nová pravidla budou porušovat, stát se vrátí k dosavadním omezením.

Slovenská policie oznámila, že znovu povolila vjezd kamionů do země, který až na výjimky v pátek odpoledne zakázala kvůli tomu, že se v pohraničí se Maďarskem tvořily rozsáhlé kolony. Jako poslední byl dnes dopoledne otevřen dálniční hraniční přechod Lanžhot-Brodské s Českem. Budapešť již po propuknutí pandemie zahájila kontroly řidičů, což zpomalilo provoz přes slovensko-maďarské hraniční přechody.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník