Vinaři zvýšili ostražitost, rozmístili hlídky a požádali o pomoc policii, ale zloději po sobě dosud nezanechali horkou stopu, napsala agentura AP.

„Sklidili víc než 2500 kilogramů mých nejlepších červených hroznů,“ postěžoval si Stephan Attmann, jenž má vinohrad u Deidesheimu na jihozápadě Německa. „Bolí to, nejen finančně, ale i citově,“ řekl Attmann. „Strávili jsme týdny přípravou révy, zbavili jsme ji kyselých hroznů a pak si jednou v noci přišli a všechno ukradli,“ řekl Attmann.

Vinař odhaduje své dosavadní ztráty v letošní sezoně na zhruba 100.000 eur (více než 2,5 milionu korun), jinak více než 3000 láhví prvotřídního Pinot Noir, které se prodává po 32 eurech (téměř 820 korun) za láhev. Vinař přiznává, že neměl uzavřenu pojistku, která by se vztahovala na tento druh ztráty.

V regionu byly ukradeny hrozny za statisíce eur a vinaři se obávají, že to nejhorší ještě nemají za sebou. Zatímco většina letošní úrody už byla sklizena, vinaři stále čekají na první podzimní mrazíky, aby mohli sklidit hrozny na lukrativní ledové víno. Tato nasládlá prvotřídní vína jsou dražší než ta běžná, a zbylé hrozny jsou tak obzvlášť cenné a pravděpodobně také budou vyhledávaným terčem zlodějů.

„Vinaři nemají těchto hroznů mnoho, ale můžete si být jistí, že hrozny na ledové víno budou střežit ostřížím zrakem, dokud je nesklidí,“ řekl Rainer Köller z heilbronnské policie.

Region už tento rok trpěl, když mnoho hroznů zničil pozdní mráz v květnu. Proto se spekuluje, že zloději jsou jiní vinaři, kteří se tak snaží kompenzovat ztráty.

Také Attmann, jehož vinohrad Weingut von Winning údajně produkuje jedno z nejlepších vín regionu Falc, je přesvědčen, že zloději jsou profesionální vinaři. Ti, kteří mu v noci kradli hrozny, používali sklízeč, a to jen několik dní před tím, než je chtěl sám otrhat.

Rovněž vinaře na zvlněných kopcích v okolí Heilbronnu letos zasáhla více než desítka nájezdů zlodějů vína. I oni se domnívají, že jde o dílo profesionálů. Přišli v noci a sklízeli především Ryzlink, Trollinger nebo Grauburgunder.

„Toto je pro nás opravdová katastrofa,“ potvrzuje Albrecht Löhl z Fleinu, jenž přišel o 2500 kilogramů bílého hroznového vína odrůdy Trollinger. Podle něj se evidentně ve vinohradech dobře vyznali i zloději, kteří nepoužívali sklízeče. „Zloději otrhali zralé hrozny a vyhnuli se kyselým,“ řekl nevěřícně. „Očesali 25 řad, z nichž každá je dlouhá 53 metrů,“ konstatoval.

Mluvčí Německého vinařského institutu Ernst Büscher řekl, že mnoho německých vinařů letos čelí hrozbě bankrotu, protože je květnové mrazy připravily prakticky o veškerou úrodu. Situaci nyní paradoxně ještě zhoršuje to, že ty hrozny, které přežily, jsou obzvlášť kvalitní a dávají jedno z nejlepších vín za poslední léta. „Letošní ročník je skvělý, je to úžasné víno, velmi harmonické díky velmi dlouhé době zrání a babímu létu,“ řekl Büscher.

V minulosti se vinaři mohli před nevítanými návštěvníky bránit jednoduše tím, že během sklizně uzavřeli všechny příjezdové cesty k vinicím. Rostoucí množství turistů, kteří přicházeli ochutnat nová vína nebo se jen toulat po kopcích na podzim, kdy se listy révy odívají do červené a žluté, však obce počátkem 90. let přinutilo zrušit zákaz vstupu na vinice.

Turismus je příliš významný, než aby bylo možné zákaz obnovit. Některá města jako Stuttgart a Fellbach na vinohrady alespoň vyslala strážce.

Většina vinařských podniků, většinou rodinných, si však nemůže ostrahu dovolit. Jejich vinohrady jsou příliš rozlehlé, aby je uhlídalo několik jednotlivců.