V Rusku se počet dosud potvrzených případů nákazy koronavirem přiblížil ke 300.000. Denní přírůstek úmrtí pacientů se v pondělí proti neděli zvýšil z 91 na 115, uzdravilo se ale rekordních téměř šest tisíc pacientů s nemocí covid-19. Informoval o tom dnes ruský krizový štáb.

Americký prezident Donald Trump na snímku z 18. května 2020
Musí prokázat nezávislost na Číně. USA hrozí přehodnocením členství ve WHO

Množství nově nakažených se v Rusku v uplynulých 24 hodinách mírně zvýšilo, nicméně už čtvrtý den po sobě zůstalo pod hranicí deseti tisíc. V neděli testy potvrdily koronavirus u 8926 lidí, dnes štáb hlásil 9263 nových případů. Celkem se v zemi se 146 miliony obyvatel už infikovalo 299 941 lidí.

Od začátku epidemie v Rusku registrují úmrtí 2837 pacientů s koronavirem SARS-CoV-2. Denní přírůstek obětí nákazy je delší dobu stabilní a s menšími výkyvy se pohybuje kolem jednoho sta, přičemž v pondělí se mírně zvýšil na 115.

Na druhé straně v pondělí rekordně přibylo 5921 pacientů, kteří se vyléčili. Uzdravených je už dohromady 76 130. Agentura TASS v této souvislosti poznamenala, že z covidu-19 se v Rusku dosud vyléčil každý čtvrtý nakažený.

Provizorní nemocnice ve Wu-chanu
Hrozí druhá vlna nákazy koronavirem. Varování přichází ze samotné Číny

Ruský premiér Michail Mišustin se po vyléčení z nemoci covid-19 vrací do práce. Jeho návrat do čela vlády vyplývá z nařízení prezidenta Vladimira Putina, které bylo dnes zveřejněno na webu Kremlu. 

Předseda vlády 30. dubna oznámil, že se koronavirem nakazil a je v péči lékařů. Nyní se už v pondělí zúčastnil videokonferenčního zasedání předsednictva koordinační rady pro boj s koronavirem, ale stále nebylo zcela jasné, zda je už vyléčený. Dnes se na webu Kremlu objevilo nařízení, kterým prezident Mišustina vrátil do funkce. Jejím výkonem byl dočasně pověřený vicepremiér Andrej Belousov.

Německo v pondělí registrovalo 513 nákaz koronavirem

Německo v pondělí registrovalo 513 osob nově nakažených koronavirem, což v zásadě potvrzuje sestupný trend z poslední doby. Institut Roberta Kocha (RKI) zaznamenal také další 72 úmrtí, čímž se celkový počet obětí pandemie ve spolkové republice zvýšil na 8007.

Za neděli bylo nově nakažených 342, za sobotu 583. Pondělní čísla se tedy nijak zásadně nevymykají. Na nízká nedělní čísla má nezřídka vliv to, že ne všechny příslušné úřady o víkendu hlásí aktuální údaje. Přírůstky z posledních dní jsou každopádně mnohonásobně nižší než ještě začátkem dubna, kdy nově nakažených pravidelně bývalo i na 6000 denně.

Lucie Vinterová.
Pandemie v Rusku: Lidé dostali volno, tak vyrazili do parků, popisuje Češka

Nadále také klesá počet lidí, kteří mají nemoc covid-19. Vyléčených bylo za pondělí podle odhadu RKI 1100, celkem tedy už infekci překonalo 155 700 lidí. Při celkovém počtu prokázaných nákaz 175 210 je tak nyní v zemi kolem 19 500 nemocných.