Teď, na jaře 2009, kvete jiná móda: ostalgie (ost - německy východ). Stesk po starých dobrých časech už dlouho prorůstá celou bývalou NDR a zdá se, že jen tak neustoupí. Už totiž nezůstává jen u nevinného obchodního úspěchu replik východoněmeckých výrobků, jako jsou plastové lžičky nebo chemlonové síťovky.

Východoněmecké státní uspořádání dnes otevřeně obhajují i politici a mezi mládeží se bývalý režim stává ikonou. Příkladem může být Jan Kurze, který většinu volného času věnuje svému trabantu, rok výroby 1982. „Nelíbily se mi ty hranaté blatníky, dal jsem všude hliník,“ chlubí se mladík vyleštěným veteránem, který je starší než on sám. Janovi byly tři, když mohl s rodiči poprvé vyrazit na Západ. NDR nikdy vědomě nezažil, přesto, nebo možná právě proto, ji chce zpět. „Lidé se tenkrát o sebe více zajímali a cítili se bezpečně,“ svěřil se Jan německému listu Welt. Jeho představa o NDR má přitom základ ve vzpomínkách rodičů, ve škole na totalitní režim nikdy nepřišla řeč.

Historika Klause Schroedera děsí stále tolerantnější postoj k NDR mezi pamětníky, ale hlavně pozitivní vnímání staré doby v řadách mladých. „Očištění NDR dosahuje svého vrcholu, vyrovnání s totalitou se dostalo na scestí,“ stěžuje si Schroeder. Víkendová diskuse v německé televizi ARD poprvé naplno odhalila postoje politické scény k minulosti: zástupci vládnoucích křesťanských demokratů (CDU) označili totalitní režim za protiprávní, sociální demokrat Wolfgang Thierse souhlasil, jedním dechem ale uklidňoval, že „lidé v NDR nemuseli živořit“.

S úsměvem na tvářích teď vystupují následovníci Sjednocené socialistické strany Německa, která NDR vládla. Die Linkspartei už se nebojí otevřeně tvrdit, že bývalý režim nepáchal žádné bezpráví.

Před zářijovými volbami tak má současná konzervativní vláda dalšího nepřítele. „Snaha politiků a médií vytvořit legendu o růžovém životě v NDR je hra s ohněm! Už několik let se podpora demokracie na východě točí v nekonečné sestupné spirále,“ varuje šéf unijní frakce CDU Volker Kauder.

Anna Marková

Jak se měnil názor na NDR

Cítili jste se v NDR jako ve vězení?
1992 – 56 % lidí odpovědělo ano
2004 – 34 % lidí odpovědělo ano

Musely se poměry v NDR změnit?
1992 – 57 % lidí odpovědělo ano – 60 % lidí ze skupiny pod 30 let odpovědělo ano
2001 – 44 % lidí odpovědělo ano - 36 % lidí ze skupiny pod 30 let odpovědělo ano

(Zdroj: Institut Allensbach)