Maassen vyvolal na německé politické scéně bouři, když zpochybnil pravost hojně sdíleného videa zachycujícího dění v Chemnitzu. „Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video tohoto útoku na přistěhovalce, které je na internetu, bylo autentické,“ prohlásil s tím, že naopak existují důvody si myslet, že se jedná o cíleně šířenou nepravdivou informaci. Později ale sám připustil, že se jedná o autentický záznam.

Zásah německé policie při protestech v Chemnitzu.
Jeden z podezřelých z Chemnitzu bude propuštěn z vazby. Policii chybí svědci

Kvůli Maassenově výroku začali někteří sociální demokraté zpochybňovat trvání vládní koalice s CDU/CSU. „Míč je nyní na straně kancléřky a předsedy CSU. Pan Maassen už není ve své funkci déle obhajitelný a musí odejít,“ napsal na twitteru místopředseda SPD Ralf Stegner.

Stejný názor vyjádřil v rozhovoru pro magazín Spiegel i vlivný šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert. „Dospěli jsme do bodu, kdy musíme stanovit nepřekročitelnou hranici. Pokud zůstane šéf civilní rozvědky ve své funkci, nemůže SPD jen tak dál pokračovat ve vládní koalici,“ varoval Kühnert.

Maassen si paradoxně polepší

O dalším působení Maassena jednali v úterý odpoledne předsedové koaličních stran - Angela Merkelová (CDU), Horst Seehofer (CSU) a Andrea Nahlesová (SPD). Šéfa kontrarozvědky zastával zejména ministr vnitra Seehofer, který již dříve uvedl, že Maassen přesvědčivě vysvětlil svá slova ohledně Chemnitzu a také se jasně postavil proti pravicovému radikalismu. Právě na ministerstvo vnitra by se měl Maassen z kontrarozvědky přesunout, přičemž bude zastávat lépe placenou práci. Bližší informaci o jeho nové pozici ale spolková vláda zatím neposkytla. 

Koncert proti krajně pravicovému násilí v Saské Kamenici (Chemnitz)
Pohled na migranty rozdělil Chemnitz i celé Německo, upozorňuje AFP

Maassen má však zaděláno i na další problém. Podle veřejnoprávní televize ARD se v polovině června setkal s předsedou právního výboru Spolkového sněmu Stephanem Brandnerem (AfD), kterému na této schůzce předal informace z výroční zprávy svého úřadu pro rok 2017. Ta byla ovšem oficiálně zveřejněna až přibližně pět týdnů po tomto setkání. 

Informaci potvrdil sám poslanec Brandner s tím, že šlo především o informace o počtu nebezpečných islamistů v Německu a o rozpočet kontrarozvědky. Maassenův úřad následně odmítl, že by se jeho šéf dopustil něčeho protiprávního.

Hans-Georg Maassen se narodil 24. listopadu 1962 v Mönchengladbachu. Po studiích práva přednášel na Svobodné univerzitě v Berlíně a v roce 1991 začal pracovat na ministerstvu vnitra. V čele Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) stál od srpna 2012.

Demonstrace v Chemnitzu
Videa s hony na cizince jsou spíš dezinformace, tvrdí šéf německé kontrarozvědky