Česká vláda dnes rozhodla vyslat do Nepálu tým 36 lékařů, sester a hasičů, kteří by měli v zemi působit minimálně dva týdny. Řada států přislíbila pomoc ve výši milionů dolarů.

Podle Káthmándú jsou v zemi nyní nutně zapotřebí stany, sušené potraviny, přikrývky a matrace, léky či elektrické generátory a také lékaři – specialisté.

Čína v neděli vypravila do Nepálu skupinu 60 záchranářů, Indie poskytla vrtulníky, zdravotnický materiál a záchranný tým. Pákistánská armáda oznámila, že do Nepálu posílá čtyři letadla C-130 s nemocnicí o kapacitě 30 lůžek, pátrací a záchranné týmy a také potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další vybavení.

Armádní letadlo s pomocí

Mluvčí Pentagonu sdělil, že z USA v neděli odstartovalo armádní letadlo se 70 vojáky. Washington navíc na okamžitou pomoc vyčlenil milion dolarů (25,3 milionu Kč). Kanada se rozhodla přispět pěti miliony dolarů (127 milionů Kč) a Evropská komise oznámila v reakci na zemětřesení v Nepálu, že okamžitě uvolní na pomoc tři miliony eur (81 milionů Kč). Británie posílá pomoc ve výši pěti milionů liber (191 milionů Kč), Norsko 3,9 milionu dolarů (99 milionů Kč) a finanční podporu slíbily i další jednotlivé země jako Německo, Španělsko či Francie.

Izraelská armáda uvedla, že do Nepálu míří mise čítající 260 izraelských vojáků, kteří mají pomáhat při zřizování polních nemocnic, hledání pohřešovaných lidí a také při zajištění návratu izraelských turistů domů.

Z Nového Zélandu má dnes večer odstartovat letadlo s 37 experty na pátrací a záchranné práce, kteří se zaměřují přímo na vyhledávání osob v troskách budov a technické aspekty záchrany. V týmu jsou i lékař, zdravotníci či statik. Nový Zéland také slíbil Nepálu pomoc ve výši jednoho milionu dolarů. Lékaře a záchranáře vyslaly Francie, Německo a Británie.

Distribuce pomoci

Vzhledem k značně poničené infrastruktuře v metropoli Káthmándú i v dalších částech Nepálu však velkou výzvu představuje distribuce poskytované pomoci. Některé lety s humanitární podporou nemohly v neděli vůbec na letišti v Káthmándú přistát kvůli následným otřesům půdy a letiště bylo několikrát během neděle uzavřeno. Dnes se zase indické vojenské letadlo muselo vrátit do Dillí kvůli tomu, že letiště v Káthmándú bylo přetížené, informovala indická televize.

Nepálská vláda dnes vyzvala k poskytnutí další pomoci od zdravotnických týmů po generátory elektřiny. „Nemáme vrtulníky, které potřebujeme, ani odborné zkušenosti s vyprošťováním lidí z trosek," uvedla vláda. „Až budou z trosek vytaženi další lidé, bude zapotřebí ještě více pomoci, především ortopedové, neurologové, anesteziologové a chirurgové. Žádáme zahraniční vlády, aby nám poslaly tyto specializované tý­my."