Unsworth proto nyní zvažuje právní kroky. Americký miliardář údajně napsal na Twitteru, že záchranář je „pedo“, neboli pedofil, jak vysvětluje stanice CNN. Výrok je podle stejného zpravodaje „neopodstatněný a znevažující“.

Zachránění thajští chlapci jsou v nemocnici.
Chlapce zachráněné z thajské jeskyně propustí ve čtvrtek z nemocnice

Nasupené osočení Musk použil proto, že si Unsworth dovolil zkritizovat ponorku, kterou vytvořil. Ta měla původně usnadnit únik chlapců z jeskyně, nakonec ale vůbec nebyla využita. Podle tehdy přítomných záchranných složek mohlo být plavidlo užitečné, ale jinde, nikoli ve zmíněném případu.

Kritický byl samozřejmě i samotný záchranář. „Nebyla šance, že by ponorka mohla dovnitř, vždyť on (Musk) ani nevěděl, jak vypadají prostory v jeskyni. Absolutně by neprošla rohy a zákoutími, nepřekonala by ani prvních padesát metrů od vchodu. Chtěl se prostě jen zviditelnit,“ nebral si servítky.

Unsworth také dodal, že Musk si „může strčit svoji ponorku tam, kde to bolí“. Předtím, než americký podnikatel svůj tweet smazal, se záchranáře většina sledujících uživatelů zastala. „Vsadím se, že je to pravda,“ oponoval jim. Rovněž tato odpověď byla později smazána.

Na otázku reportéra, zdali se Unsworth opravdu bude bránit pomocí soudů, muž přikývl. „Ano, tímhle to zdaleka neskončilo,“ prohlásil. „Nazval mě pedofilem. Jestli je tohle definice lidí, kteří zachraňovali dvanáct kluků… Pokládá to každého do stejného kontextu,“ dodal.

Thajská televize odvysílal první záběry zachráněných chlapců v nemocnici
Thajští chlapci se dostali z jeskyně na nosítkách, před cestou dostali sedativa

Chlapci byli v jeskyni Tham Luang uvězněni od soboty 23. června, kdy je v ní překvapil přívalový liják a náhlé vzedmutí vody, která zatopila vchod do jeskyně. V omezených a vlhkých prostorách museli vydržet víc než dva týdny, přičemž na záchranné misi pracovalo zhruba devadesát lidí.

Poslední jednotka Navy Seals, která v jeskyni operovala ještě po záchraně všech dětí a trenéra.
Hrdinové Thajska. Svět oslavuje záchranáře a lékaře, chlapci jsou v dobrém stavu