Dvojice výtržníků v bývalém koncentračním táboře v Auschwitz – Birkenau, si totiž všimli i jiní návštěvníci, kteří viděli, jak si cihly dávají do batohu, uvedla v pondělí polská policie, která ihned přijela na místo a oba zatkla.

Jednalo se o muže a ženu ve věku 30 a 36 let, kteří byli následně obviněni z krádeže kulturně a historicky důležitých předmětů. „Oba následně připustili, že se provinili,“ uvedl pro polskou zpravodajskou agenturu PAP mluvčí policie Mateusz Drwal. Provinilci nakonec dostali pokutu ve výši 1500 zlotých (v přepočtu přes devět tisíc korun) a roční podmínku.

Ilustrační foto
Poláci versus holocaust: vzájemné obviňování nahrává neonacistům

„Vysvětlili, že si jenom chtěli odvézt domů nějaký suvenýr a neuvědomili si důsledky svých činů,“ dodal Drwal.

Muzem jasně uvádí, že je přísně zakázán jakýkoliv pohyb či přímo odnášení předmětů z bývalého tábora smrti, protože mají velký kulturní význam. Podobné případy zde však nejsou ničím ojedinělým.

Polské soudy totiž již turistům za krádeže v Osvětimi rozdali mnoho pokut. Naposledy se tak stalo v roce 2016, kdy měli dva studenti z Velké Británie, kteří zde byli na výletě, odcizit z tábora několik předmětů. V roce 2014 pak šlo o německého učitele a v roce 2011 pak v Osvětimi kradl pár z Izraele.

Ilustrační foto
Poláci versus holocaust: vzájemné obviňování nahrává neonacistům

„Je to jako nějaká epidemie,“ komentují situaci místní úřady.

Auschwitz – Birkenau je jedním z největších koncentračních táborů postavených a provozovaných nacistickým Německem v okupovaném Polsku během druhé světové války. V nich nacisté mezi lety 1940 a 1945 zavraždili miliony Židů a více než 100 tisíc dalších lidí, zejména Poláků, Romů a sovětských zajatců, kteří zemřeli plynových komorách. 

Tábor byl v roce 1979 připsán na seznam světového dědictví UNESCO a všechny objekty, které se nachází v jeho prostorách, jsou přísně chráněné.

Výbor pro světové dědictví UNESCO v roce 2007 také rozhodl na základě žádosti Polska a Izraele o změně názvu na Auschwitz-Birkenau. Německý nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor (1940–1945). Původní název: Koncentrační tábor Osvětim-Březinka totiž navrhli Poláci změnit poté, co se mnohokrát v zahraničním tisku a médiích objevilo ve spojení „polský vyhlazovací tábor“, které mohlo naznačovat, že za holocaust v Osvětimi byli zodpovědní Poláci.

Mont Blanc
Fronty na Mont Blanc? Francie kvůli turistům omezila přístup na jednu z cest