V Nigérii byl prezident kritizován, že dosud nenavštívil rodiny unesených školaček. Lidé z Chiboku také vládu obviňují, že na hromadný únos zareagovala pozdě a že v pátrání po dívkách selhává.

Vzbouřenci patřící k radikální islamistické skupině Boko Haram unesli z gymnázia v severonigerijském Chiboku v dubnu nejprve více než 250 dívek ve věku 15 až 18 let. O měsíc později se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout. Únosci dali najevo, že unesené dívky hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, anebo využívat jako sexuální otrokyně.

Nigerijské vládě s pátráním po unesených školačkách pomáhají experti z několika zemí. Průzkumné lety nad severem země provádějí američtí piloti, v zemi už jsou také britští odborníci. Pomoc nabídly také Čína, Španělsko, Francie a Izrael.

Nabídku velitele extremistů Abubakara Shekaua, který chce dívky vyměnit za vězněné členy islamistických milicí, vláda nejprve striktně odmítla; nyní prohlašuje, že otevřené jsou všechny možnosti.